Dozvuky atentátu: V řadách tuniské policie „padají hlavy“

Tunis - Tuniský premiér nechal po atentátu v muzeu Bárdá propustit šest policejních velitelů. Při návštěvě muzea si všiml několika bezpečnostních nedostatků. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Zemřeli oba útočníci a 23 lidí. Většina z nich byli turisté. Jeden z ozbrojenců je stále na útěku.

Tuniský premiér Habíb Síd o víkendu zavítal na místo atentátu – a hned si všiml řady opominutí. „Rozhodl se proto propustit několik členů vedení policie včetně velitele policie v hlavním městě a také šéfa policejní jednotky v Bárdá,“ uvedl premiérův mluvčí.

Prezident o víkendu oznámil, že jeden z útočníků je stále na útěku. „Nedostane se daleko,“ slíbila hlava státu. Ozbrojence zachytila kamera chvíli před masakrem.

Podle premiéra se hnutí islámských radikálů vzmáhá od revoluce z roku 2011 kvůli chybování bezpečnostních složek. „Přehodnocujeme situaci. Ministerstvo vnitra musí plnit své úkoly a chránit republiku. Policejní zásah v Bárdá byl veden správně, ale ukázaly se i chyby, z nichž je patrné, že ministerstvo vnitra čeká mnoho práce,“ řekl Síd v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro.   

Tunisko se podle něj musí zaměřit na lidi, kteří se vracejí z bojů v Sýrii nebo Iráku a ze sousední Libye. „Umí bojovat, jsou lépe vycvičeni a schopni akce, jako byla ta středeční. Je to vážný problém,“ prohlásil premiér. Tunisko podle něj toto téma zanedbalo.  

Muzeum se nachází v sousedství parlamentu. Přesto v něm není zajištěna mimořádná ochrana, takže se do něj muži se samopaly dostali bez problémů. V úterý má být muzeum znovu otevřeno. „Je to výzva a poselství. Chceme dát najevo, že atentátníci svého cíle nedosáhli,“ sdělil kustod muzea Munsif bin Músá. Uživatelé internetu svolali na úterý manifestaci, která má směřovat k muzeu.