Nehoda autobusu: V nemocnici zůstává poslední filharmonik

Mistelbach (Rakousko) - Po včerejší nehodě autobusu v Rakousku zůstává v nemocnici už pouze jeden člen České filharmonie. Jde o hráče na bicí, který si při nehodě rozbil hlavu. Všechny ostatní včetně řidiče už lékaři propustili. Místní policie nehodu dál vyšetřuje. Autobus včera sjel ze silnice u Mistelbachu a zřítil se ze sedmimetrového srázu. Zranilo se celkem 16 lidí.

Události: V nemocnici zůstává poslední filharmonik (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav dalších zraněných se od včerejška zlepšil a odpoledne byli propuštěni z nemocnice. Nehoda se stala včera odpoledne. Autobus s hudebníky havaroval na rovném úseku asi 45 kilometrů od Vídně. Část filharmoniků se vracela z rakouské metropole do Prahy.

Mezi těžce zraněnými byl i řidič autobusu. Hasiči ho museli vyprostit s pomocí hydraulického záchranného zařízení. Všichni zranění byli transportováni do okolních nemocnic, jeden z nich vrtulníkem. „Když jsme dorazili na místo, všichni cestující už byli z autobusu venku a seděli u silnice. Všechny jsme přikryli dekami a poskytli jim první pomoc,“ podotkl jeden ze záchranářů Kurt Sieghart.

Příčina nehody? Pravděpodobně mikrospánek

Příčina nehody dosud nebyla zjištěna, ale podle policie zřejmě řidiče přepadl mikrospánek. Vyšetřovatelům řekl, že se mu udělalo náhle nevolno, a proto sjel ze silnice, uvedl server Kurier. Agentura APA ale citovala dolnorakouské policejní ředitelství, podle něhož těžce zraněný muž ještě nemohl být vyslechnut.

Teorii o náhlé nevolnosti přitom potvrzují i sami cestující. „Řidiči se zřejmě udělalo špatně, protože to tak i vypadlo. Začal najednou kličkovat ze strany na stranu, až to nakonec skončilo, že jsme se ze srázu svalili do pole a autobus se převrátil,“ prohlásil fagotista Ondřej Roskovec. Technický stav autobusu byl podle prvních poznatků dobrý a také povětrnostní podmínky byly bezproblémové.

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek s většinou členů zamířil přímo z rakouské metropole do Polska. Podle mluvčí filharmonie by se program souboru měnit neměl.

Nehody českých autobusů v Rakousku jsou poměrně časté. Právě u Mistelbachu například v červnu 2011 havaroval autobus vezoucí české turisty z Chorvatska do Liberce. Nehoda si vyžádala těžké zranění jedné osoby a lehká zranění dvanácti dalších.