Republikán Cruz jako první potvrdil prezidentskou kandidaturu

Washington - Texaský senátor Ted Cruz dnes jako první republikán veřejně oznámil, že se hodlá v příštím roce ucházet o úřad prezidenta Spojených států. Cruz patří ke konzervativnímu křídlu Republikánské strany a má podporu radikálního hnutí Tea Party. Je ostrým kritikem demokratického prezidenta Baracka Obamy a zejména jeho reformy amerického zdravotnictví. Kdyby v kampani uspěl a v listopadu 2016 prezidentské volby vyhrál, byl by první hlavou USA s hispánskými kořeny.

Čtyřiačtyřicetiletý Cruz je zatím první významnou osobností, která kandidaturu potvrdila. „Ucházím se o úřad prezidenta a doufám, že získám vaši podporu,“ uvedl na Twitteru. K jeho možným soupeřům v rámci Republikánské strany patří podle agentur například guvernér Wisconsinu Scott Walker či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Očekává se, že mezi republikány bude zájem o prezidentskou kandidaturu mimořádně veliký.

Cruz se sice narodil v kanadském Calgary, ale jako občan USA, a jeho kandidatuře by tak nemělo stát nic v cestě. V roce 2012 se stal prvním senátorem za Texas, který je hispánského původu. Jeho matka pochází ze státu Delaware, jeho otec z Kuby a v době Tedova narození pracoval v Kanadě pro jednu ropnou společnost. Po několika letech Cuzovi Kanadu opustili a Ted - celým jménem Rafael Edward Cruz - vyrůstal v Texasu. Aby zabránil případným komplikacím s dvojím občanstvím, rozhodl se zříci toho kanadského, o němž tvrdí, že ani nevěděl, že je má.

Rodný list Teda Cruze
Zdroj: ČT24

Cruzovo oznámení na Twitteru doprovází třicetivteřinový videoklip, v němž senátor říká, že věří v Ameriku a její obyvatele a že nová generace odvážných konzervativců opět učiní Spojené státy úspěšnými. „A já jsem připraven ten boj vést,“ dodal. Během kampaně se pravděpodobně představí jako ten nejdůvěryhodnější zastánce malého vládního aparátu, který bude zbaven zbytečné byrokracie. „Musíme spoléhat na lidi, kteří jednají, a ne na ty, kteří mluví,“ prohlásil v únoru na jedné z konferencí amerických konzervativců.

Již nyní se uchází více než desítka možných kandidátů o přízeň sponzorů a voličů ve státech jako Iowa či New Hampshire, kde se tradičně odehrávají stranické primárky mezi prvními. Žádný z očekávaných kandidátů ale oficiálně zájem o křeslo v Bílém domě neohlásil a ani se nečeká, že se tak do dubna stane. Chtějí se tak očividně vyhnout finančním limitům, které pro krytí kampaní určují federální zákony. Cruz tak jako zatím jediný oficiálně známý kandidát může po několik týdnů počítat s výjimečnou pozorností médií i voličů. Na rozdíl od svých rivalů ale již musí počítat s právními omezeními politických kroků. Do poloviny dubna musí například předložit zprávu s podrobnostmi o tom, jak pro svou podporu získává peníze. Na ostatní se tato povinnost bude vztahovat až od července.

Cruz již před dvěma roky tvrdil, že místo narození v Kanadě překážkou není, neboť je americkým občanem od narození, jak ústava vyžaduje. I tak by se ale případné problémy vyskytnout mohly. Před volbami v roce 2008, které poprvé vyhrál nynější prezident Barack Obama, se spekulovalo o oprávněnosti kandidatury nejen Obamy, ale i jeho republikánského rivala Johna McCaina. Obama se narodil v Honolulu na Havaji americké matce a keňskému otci, McCain zase přišel na svět v panamském průplavovém pásmu, které bylo pod správou USA.