Malé španělské volby: Podemos jsou v Andalusii třetí

Sevilla - Volby v jihošpanělské Andalusii vyhráli vládnoucí socialisté, kteří ve 109členném regionálním parlamentu získali 47 křesel. Konzervativní lidovci, kteří ve Španělsku vládnou na celostátní úrovni, zaznamenali na druhém místě výrazný úbytek voličů. Protestní levicová strana Podemos inspirovaná řeckou Syrizou skončila s 15 mandáty třetí. Hlasování může podle pozorovatelů předznamenat výsledek celonárodních voleb plánovaných na listopad.

Politolog: Hnutí Podemos je ještě méně čitelné než Syriza (zdroj: ČT24)

Socialisté vládnou v Andalusii nepřetržitě už 33 let. Na rozdíl od končícího volebního období jim ale nebude pro sestavení regionální vlády stačit podpora postkomunistické Sjednocené levice, která získala pouze pět parlamentních křesel. Podle prvních povolebních analýz v médiích tak bude možná velmi těžké sestavit funkční vládu. Očekává se, že druzí lidovci ani třetí Podemos nebudou ochotni socialistický kabinet podpořit.

Zpravodaj ČT Petr Zavadil:

„Ve Španělsku je patrná únava z dlouhé vlády dvou velkých stran – socialistů a lidovců. A v časech ekonomické krize zkrátka lidé slyší na některá hesla. Strana Podemos kupříkladu kritizuje diktát z Bruselu, případně z Berlína, kterému jdou podle hnutí lidovci na ruku. V současné době žije milion lidí na pokraji chudoby. Pro protestní strany typu Podemos je proto celkem jednoduché sbírat hlasy. V Andalusii to tak ale úplně není, protože Podemos sbírá hlasy hlavně ve velkých městech a Andalusie je ještě hodně venkovská.“

Zatímco socialisté bez ohledu na nepříznivé předvolební průzkumy dokázali vyrovnat svůj zisk z voleb 2012, lidovci se stali hlavními poraženými dnešního hlasování. V novém parlamentu budou mít 33 zástupců, což je o 17 méně než dosud. Hnutí Podemos inspirované i řeckou stranou Syriza, kterému dávali hlasy především odpůrci současných reforem a lidé nespokojení se špatnou ekonomickou situací regionu, ve své andaluské premiéře získalo 15 křesel. Do parlamentu pronikne s devíti mandáty i středopravé uskupení Ciudadanos.

  • Petr Zavadil, zpravodaj ČT ve Španělsku: „Skutečně velká zpráva těchto voleb je důrazný průnik nové formace Podemos do andaluského parlamentu… Co se týče na celostátní úrovni vládní lidové konzervativní strany, tak to je skutečně velký poražený těchto voleb. Vypadá to, že přišla o zhruba třetinu svých poslaneckých mandátů v andaluském parlamentu, přesto ale zůstává na druhém místě.“

Odrazí se výsledky v celostátních volbách?

Nejlidnatější španělská provincie, kde žije 8,4 milionu obyvatel, je letitou baštou socialistů. Dnešní volby sice potvrdily jejich silnou pozici, avšak vzestup Podemos a Ciudadanos může být podle analytiků předznamenáním změn na celostátní scéně, kde se o vládu tradičně střídají lidovci a socialisté.

Po andaluských volbách následují v květnu hlasování v dalších 13 regionech, pak se v září při volbách v Katalánsku oživí otázka nezávislosti této mocné autonomní oblasti se 7,7 milionem obyvatel a na konci roku se bude volit nový parlament Španělska, kde žije 47 milionů lidí.

Vít Hloušek, politolog:

„Když se podíváme na celošpanělské průzkumy, tak to vypadá ještě na větší zemětřesení než v Andalusii. Jestliže tam dostal Podemos 15 procent, tak v celostátních průzkumech už se Podemos relativně dlouho předhání s lidovci o post nejsilnější strany se zhruba 24 procenty. Podemos je populistická, v jistém slova smyslu antisystémová, mírně euroskeptická formace, která kritizuje stávající politiku španělské vlády a Evropské unie. Kdybychom to srovnali s řeckou Syrizou, tak Podemos je ještě méně čitelný. Nabízí spíš slogany, ne koherentní politiku. Strana Občané se profiluje levicově liberálně, je umírněná, proevropská a do jisté míry přebírá voliče socialistům.“

Série hlasování se odehrává v době, kdy zemi sužuje šestým rokem ekonomická krize provázená vládními škrty a vysokou nezaměstnaností, která již postihla 23,7 procenta práceschopných Španělů. V Andalusii je to dokonce 34,2 procenta. Nové strany obviňují tradiční politická hnutí ze zbídačování obyvatel a korupce a volají po změně politiky.

Vydáno pod