Le Penovou porazilo v místních volbách Sarkozyho UMP

Paříž - Pravicová koalice v čele s konzervativním Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho porazila v dnešním prvním kole francouzských místních voleb antiimigrační a protievropskou Národní frontu Marine Le Penové. Ta si přitom na základě předvolebních průzkumů dělala naději na vítězství. Až na třetím místě pak skončili vládní socialisté prezidenta Francoise Hollandea. Vyplývá to z odhadů volebních výsledků, založených na dotazování při odchodu z volebních místností. Druhé rozhodující kolo voleb se koná přesně za týden.

Hnutí UMP a jeho partneři si zajistili podle odhadů společnosti Ifop dohromady 29,2 procenta hlasů, zatímco Národní fronta získala 26,3 procenta hlasů. Podle očekávání až na třetím místě skončili vládní socialisté prezidenta Francoise Hollandea se ziskem 21,4 procenta hlasů. Podle Ifop všechny levicové strany volilo 37 procent lidí, pravicové 35 procent. Oba tábory tak překonaly krajní pravici.

Průzkum konkurenční agentury CSA přisuzuje Sarkozymu a jeho spojencům 31 procent hlasů, Národní fronta 24,5 procenta a socialistům a jejich partnerům 19,7 procenta. Pokud se druhé místo pro Národní frontu potvrdí, bude to pro šéfku strany Marine Le Penovou znamenat dílčí porážku vzhledem k jejím ambicím kandidovat v prezidentských volbách v roce 2017.

Volební účast byla 51 procent, což je o šest procent více než ve stejných volbách v roce 2011 a také než tvrdily předvolební odhady.

První kolo komunálních voleb ve Franci vyhráli konzervativci (zdroj: ČT24)

Premiér uvítal porážku Le Penové, ta ho vyzvala k rezignaci

Socialistický premiér Manuel Valls dnes jako první ocenil porážku krajně pravicové strany. „Dnes večer se extrémní pravice, i když jsou její zisky příliš vysoké, nestala hlavní formací francouzské politiky,“ prohlásil Valls. „Když Francouze mobilizujeme, funguje to,“ dodal Valls. Nyní podle něj vše záleží na druhém kole voleb příští neděli. Naopak Le Penová Vallse vyzvala k podání demise, neboť Socialistická strana (PS) podle ní „vyklidila více než 1000 obvodů“.

Podle Sarkozyho, jenž vyzdvihl porážku socialistů, se dala do pohybu změna, kterou „nic nezastaví“. „Na místní ani národní úrovni nebudeme dělat žádné dohody s představiteli Národní fronty,“ ujistil dále Sarkozy.

Francouzi volí nové vedení všech departementů na příštích šest let. Do druhého rozhodujícího kola 29. března postoupí v každém místě kandidátní listiny, které v prvním obdrží nejméně 12,5 procenta hlasů. Národní fronta, proti které v rozhodujícím hlasování půjde mnoho voličů nepostupujících stran, si dala za cíl získat aspoň jeden departement.

Vydáno pod