Odpůrci zbraní prodávají v New Yorku zbraně s minulostí

New York - Experimentální obchod s názvem „Zbraně s minulostí“ otevřeli v New Yorku američtí odpůrci zbraní. Namísto obvyklých demonstrací v ulicích a před budovami parlamentu se tak snaží zájemce o koupi zbraně osobně odradit. A u většiny zákazníků se jim to podle jejich slov daří.

Horizont ČT24: Netradiční kampaň za kontrolu zbraní (zdroj: ČT24)

Newyorský obchod s názvem Zbraně s minulostí je k nerozeznání od tisíců jiných v USA. Jediným rozdílem je, že cílem prodavače není zbraň za každou cenu prodat, ale naopak zákazníky odradit, aby si zbraň domů odnesli. Každá je totiž opatřena malou cedulkou popisující, kdo a kdy s tímto typem zabíjel a jaký byl počet jeho obětí.

  • Prodavač obchodu Zbraně s minulostí: "Tuhle měla ve své sbírce matka Adama Lanzy. Než ji s pár dalšími vzal, zabil ji, šel do školy Sandy Hook a tam zabil šest učitelů a dvacet nevinných dětí."

Zájemcům tak aktivisté připomínají nejen tragédie ze škol Sandy Hook a Columbine, ale i příběhy celé řady dalších vraždících střelců. „Tragédie na školách, vraždy, sebevraždy, nehody, kdy jedno dítě zabilo druhé, to jsou věci, o kterých by lidé měli přemýšlet,“ říká výkonná ředitelka organizace New Yorkers Against Gun Violence Leah Gunn Barrettová.

Podle aktivistů totiž za velkou část úmrtí, způsobených střelnou zbraní může i neodborná manipulace nebo nedostatečné zabezpečení, kdy se k ní dostanou nepovolaní lidé nebo dokonce děti. „Veškeré důkazy, které máme k dispozici, ukazují, že zbraň v domácnosti výrazně zvyšuje riziko zranění majitele nebo jeho blízkých,“ dodává Barrettová.

Střelecká asociace: Lobbisté zneužívají lidské tragédie

Na kampaň ostře zareagovala americká Národní střelecká asociace, která desetiletí sdružuje zastánce volného držení zbraní a bojuje za jejich práva. „Je otřesné, že lobbisté usilující o kontrolu zbraní zneužívají pro svou politickou agendu lidské tragédie. Video ukazuje jejich skutečný cíl, kterým je zákaz střelných zbraní,“ uvedla v prohlášení.

A jako protiargument předložila průzkum, podle kterého 63 procent Američanů zbraně v domácnostech schvaluje. NRA navíc poukazuje i na značnou oblibu zbraní mezi Američany, v průměru vychází jedna na každého obyvatele USA.