Volby v Andalusii jako zkouška ohněm pro levicovou Podemos

Sevilla - Velkým testem pro novou stranu Podemos jsou právě probíhající předčasné volby do regionálního parlamentu v jihošpanělské Andalusii. Levicová strana vznikla v lednu 2014 na základě velkých protestů proti pravicové politice škrtů. Uskupení má navíc ambice koncem roku vyhrát v celostátních volbách a úspěch v Andalusii by tak mohl mít velký význam.

Události: Předčasné volby v Andalusii (zdroj: ČT24)

Protesty proti vládě premiéra Rajoye začaly v květnu 2011 v centru andaluské metropole Sevilly. Právě tam totiž stojí moderní stavba, která ukrývá tamní nákupní centrum. Podle kritiků stála miliony eur - v době ekonomické krize, kdy řada lidí přišla o všechno. „15. května 2011 společenská hnutí a občané, kteří měli plné zuby škrtů a úsporných opatření, vyrazili do ulic,“ vzpomíná univerzitní výzkumník Jesús Sabariego.

Jesús, který se dnes za Podemos uchází o křeslo v andaluském regionálním parlamentu, proto objíždí malé vesnice v okolí Sevilly, aby přesvědčoval lidi o nezbytnosti změny. Krizí těžce zkoušení lidé přitom nejhlasitěji souhlasí s jeho kritikou současných politiků a jejich údajné zkorumpovanosti. „Lidé řekli dost a Podemos nakonec není nic jiného než jakási krystalizace toho znechucení, té frustrace a toho rozhořčení,“ říká Jesús Sabariego.

Dvojkou na sevillské kandidátce je advokát Juan Moreno Yagüe, kterého politika ještě před čtyřmi lety vůbec nezajímala. Když za ním ale přišel člověk, kterému banka bez varování nechala léta nabíhat úroky do astronomické výšky, něco se v něm pohnulo. Byl jedním z prvních advokátů, kteří uspěli se žalobou na nekalé praktiky bankovních ústavů. „Ve skutečnosti tady existuje spousta triků, která vede k vládě oligarchů. Ekonomika se sice plánuje, ale tak aby z toho mělo prospěch jenom pár lidí,“ tvrdí kandidát Podemos.

Pablo Iglesias (Podemos) s lídrem řeckého krajně levicové strany Syriza Alexisem Tsiprasem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podemos vyfoukly socialistům halu. A chtějí i voliče

V Andalusii žije odhadem kolem milionů lidí v bídných podmínkách. Nejen proto přilákal závěrečný mítink Podemos tisíce zájemců. Velodrom u Sevilly je přitom místo, kde tradičně končila svou kampaň andaluská socialistická strana, která v regionu vládne nepřetržitě přes 30 let. Tentokrát ji ale hnutí Podemos při rezervaci haly předběhlo.

Krajně levicová strana však doufá, že socialisty předběhne, i co se týče počtu hlasů v těchto předčasných volbách. Podle průzkumů se jim to ale ještě tentokrát nepodaří, v minulosti však překvapili už několikrát. A částečný úspěch by jim přinesl cenné zkušenosti do boje o křeslo španělského premiéra koncem letošního roku.