Příliv vysoký jako čtyřpatrový dům a z Mont Saint-Michel je opět ostrov

Mont Saint-Michel - Část francouzského pobřeží tento víkend zažívá takzvaný příliv století. Mimořádná událost, při které se hladina moře zvedne za pár hodin do výšky čtyřpatrové budovy, se opakuje jednou za 18 let. Letos je navíc příliv obzvlášť silný. Na pobřeží u slavného kláštera Saint-Michel to přilákalo davy zvědavců.

Voda stoupá v oblasti rychle i za normálních okolností. Například v přístavu Saint-Malo se moře přibližuje o desítky metrů a ze široké pláže tak po chvíli zbývá jen úzký pruh písku. Taková rychlost může být i nebezpečná. „Je to legenda o přílivu, který se žene rychlostí klusajícího koně. To dělá 10, 15 kilometrů za hodinu. A oceán zvedne hladinu o víc než 14 metrů,“ popsal průvodce po zálivu Saint-Michel Jack Lecoq. Letošní příliv má dosáhnout nevídaných 119 bodů, maximum je přitom 120.

Nejsilnější evropský příliv ovšem ve skutečnosti nestoupá rychlostí běžícího koně, ale spíš kráčejícího člověka. Přesto v minulosti stál život nejednoho zvědavce. Ti dnešní zůstávají proto v bezpečné vzdálenosti nebo se nechávají izolovat přímo na dočasném ostrově.

Příliv vysoký jako čtyřpatrový dům a z Mont Saint-Michel je opět ostrov (zdroj: ČT24)

V okolí slavného kláštera Saint-Michel nyní intenzivně finišují práce na úpravě celého zálivu, který má získat zpět svou přirozenou podobu. A umožnit skále, aby se několikrát do roka stala ostrovem při silných přílivech, tak jako teď při tom stoletém. A lákala tak další turisty, mezi nimiž je Mont Saint-Michel velice populární. „Teď přijímáme ročně zhruba dva milióny a čtyři sta tisíc návštěvníků. Naším cílem je samozřejmě přijmout jich víc, ale také je přijmout lépe,“ řekl předseda Krajské rady pro oblast Dolní Normandie Laurent Beauvais.