Po pěti stoletích ulehne Richard III. do královské hrobky

Richard III. se po 530 letech nakonec přece jen dočká královské hrobky, pochován bude s náležitými poctami a ve zvlášť vytvořeném prostoru v leicesterské katedrále. Posledních pět století totiž ostatky krále proslaveného mimo jiné ze Shakespearových her ležely v neoznačeném hrobě v kapli v Leicesteru, která byla v průběhu staletí zbořena.

Pohřeb Richarda třetího rozhodně Britové neberou na lehkou váhu. Po dnešním slavnostním pochodu, kdy královy ostatky prošly kolem všech významných pamětihodností Leicesteru a navštívily i bojiště v Bosworthu, kde Richard III. zahynul, budou několik dní vystaveny v leicesterské katedrále, kde budou následně ve středu pohřbeny pod dvoutunový náhrobní kámen.

Pohřeb Richarda III
Zdroj: Dave Warren/ČTK

Britští archeologové našli pod parkovištěm Grey Friars v anglickém Leicesteru v září 2012 kosterní ostatky z 15. století, které mohly patřit Richardovi III. Vykazovaly panovníkovy fyzické rysy a našly se na místě někdejšího františkánského kostela, v jehož hrobce byl podle nejnovějších poznatků král pohřben. Později bylo potvrzeno, že kostra patří králi Richardovi. O uložení králových ostatků se přela města Leicester a York. První argumentovalo tím, že kostra byla nalezena v Leicesteru, zatímco severoanglický York namítal, že právě s ním byl Richardův rod úzce spojen.

Richard III. dostal v poslední bitvě tři smrtící rány

Anglický král Richard III. utržil před svou smrtí na bitevním poli hned několik životu nebezpečných ran. Jeho protivníci ho v osudný den 22. srpna 1485 dvakrát těžce zranili na hlavě a jednou na kyčli. Každé ze tří uvedených zranění bylo dost závažné na to, aby mu Richard III. poměrně rychle podlehl. Na kostře je dohromady patrných 11 poranění, z toho devět na hlavě. Na ostatcích nejsou patrné rány na pažích, takže král měl na sobě pravděpodobně brnění. Těžké zranění na boku mu někdo mohl uštědřit až po smrti, protože brnění obvyklá v jeho době by jej měla ochránit. Richard III. podle vědců zemřel pravděpodobně po sesednutí z koně, který uvízl v blátě.

Richard III. byl posledním králem z rodu Plantagenetů a posledním anglickým monarchou, který zahynul v boji. Padl ve 32 letech v bitvě u Bosworthu 22. srpna 1485, na kterou se vydal právě z Leicesteru. Bitvou u Bosworthu se uzavřela třicetiletá krvavá válka růží, v níž bojovali Yorkové a Lancasterové, dvě větve královského rodu Plantagenetů. Na anglický trůn pak usedl první vládce z dynastie Tudorovců Jindřich VII. Zohavené tělo Richarda III. bylo po bitvě vystaveno v Leicesteru na důkaz, že král skutečně zemřel. Pak bylo uloženo do hrobky ve františkánském kostele, který však později zanikl, a mělo se za to, že panovníkovy ostatky skončily v místní řece.

Vydáno pod