Na propagaci vyzáblosti si možná brzy došlápne francouzský zákon

Paříž - Francie zvažuje, že zakáže nezdravou hubenost - tedy tu, která se vystavuje na odiv a oslavuje. Módní agentury by měly povinnost zaměstnávat jen modelky s lékařsky potvrzenou zdravou váhou. Návrh zatím v parlamentu neprošel, jeho předkladatelé ale chtějí svého dosáhnout ještě letos.

„Na modelky často vyvíjejí agentury a návrháři značný tlak, aby víc a víc hubly. Stačí se podívat na záběry z přehlídek,“ říká lékař, poslanec a předkladatel návrhu zákona Olivier Véran. Na molo by pustil jen ty modelky, jejichž index BMI spadá do zdravého rozmezí. Agentury by čelily pokutám nebo půlročnímu vězení, pokud by příliš hubené modelky najaly.

Veřejnost je vcelku pro, ostatní poslanci ale návrh zatím stopli - jako diskriminaci vůči velmi štíhlým. Módní agentury argumentují tím, že i plnější tvary dokáže v průhlednou bytost změnit photoshop. „Dívky mají větší mindrák z toho, když si listují časopisy. Fotografie se upravují, to by se mělo mladým děvčatům říkat, že to je podvod. Jsou krásné, ale je to podvod,“  říká Sylvie Fabregonová, ředitelka agentury Agence Plus.

Zakáže Francie propagaci nezdravé vyzáblosti? (zdroj: ČT24)

Například Izrael už retuše fotografií reguluje. Mohou se v časopisech používat, ale s vysvětlivkou, která změny přizná. Španělsko a Itálie už na přehlídkách i v reklamách také proti extrémní vyzáblosti zasáhly - podnětem byla před pěti lety smrt modelky Isabelle Carové, která podlehla anorexii. „Faktem je, že módní tvůrci musí začít myslet na vzkaz, který vysílají. Na to, že normalizují nedosažitelný tělesný vzhled,“ soudí londýnská módní analytička Caryn Franklinová.

Ve Francii trpí poruchami příjmu potravy až 40 tisíc lidí - většinou dospívajících dívek. V úsilí zhubnout se motivují různě – třeba i na internetu. Zákaz by tak měl postihnout i servery, na nichž vystavují své pochybné úspěchy.

Poslední roky je trendem dělat přehlídky modelek „velikosti plus“. I taková snaha ale může vyjít na prázdno: Za tlusté se vydávají modelky od konfekčních velikostí 40 výš.