Vojáci našli na severu Nigérie masový hrob s nejméně 70 mrtvolami

Abuja – Na severu Nigérie u města Damasak byl objeven masový hrob, ve kterém je nejméně 70 mrtvol s uřezanými hlavami. Dnes to napsala agentura Reuters. List The Wall Street Journal s odvoláním na vojenské zdroje informoval až o stovce mrtvých. Hrob nalezli vojáci z Nigeru a Čadu, kteří na severu Nigérie působí v rámci regionálního tažení proti islamistům z hnutí Boko Haram. Radikálové Damasak ovládali do uplynulé soboty.

Z lidských pozůstatků je údajně patrné, že masakr se odehrál již před časem. Některá těla jsou následkem suchého pouštního vzduchu částečně mumifikována. Islamisté město dobyli loni v listopadu.

Boko Haram se snaží na území severonigerijských států Borno, Yobe a Adamawa a v přilehlých oblastech Nigeru, Čadu a Kamerunu vytvořit po vzoru organizace Islámský stát vlastní chalífát s přísnými islámskými zákony. „Boko Haram je organizací tří desítek tisíc těchto fanatiků. Místní muslimské obyvatelstvo, které kvůli nim hrozně trpí, je ale zásadně proti nim,“ poznamenává afrikanista Otakar Hulec.

Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí, jiné zdroje hovoří až o dvaceti tisících obětí. Z domovů uprchlo asi 3,2 milionu obyvatel této nejlidnatější africké země – zhruba polovina migrantů žije v nuzných podmínkách v táborech v Nigérii, druhá polovina pak v okolních státech Nigeru, Čadu a Kamerunu.

Horizont ČT24 o vůdci Boko Haram a boji s jeho hnutím (zdroj: ČT24)

Nigerijský prezident Jonathan chce Boko Haram porazit do třiceti dní
 
Současná hlava státu to prohlásila před blížícími se parlamentními a prezidentskými volbami, které se uskuteční v sobotu 28. března a v nichž bude usilovat o znovuzvolení. „Jsem plný optimismu. Myslím, že nebudeme potřebovat více než měsíc, abychom dobyli území, které je dosud v rukou Boko Haram,“ prohlásil Goodluck Jonathan v interview pro stanici BBC.

I nadále však Jonathan čelí kritice, že si za pět let v úřadu nedokázal s povstalci poradit. V rozhovoru s BBC ostatně přiznal, že jeho reakce na ohrožení islamisty byla příliš pomalá. Zpočátku je prý podcenil a chyběly mu údajně i prostředky na účinný boj.

Nigerijské armádě se v uplynulých týdnech skutečně podařilo s pomocí mezinárodní mise pod záštitou Africké unie, které se účastní Niger, Čad, Kamerun a Benin, vytlačit radikály z části ovládaného území. V rámci cvičení nazvaného Flintlock absolvovaly před nedávnem tyto mezinárodní jednotky několikatýdenní přípravu, speciálně zaměřenou pro boj s radikály. Proškoleny byly americkými a evropskými vojenskými instruktory.

Spekuluje se také o zapojení stovek žoldnéřů z Jihoafrické republiky a zemí bývalého
Sovětského svazu. Pro boj s Boko Haram si je údajně najala nigerijská vláda.