Brit dostal 22 let za přípravu setnutí hlavy vojákovi

Londýn - Devatenáctiletý Brit, který se po přestoupení na islám rychle radikalizoval, byl dnes odsouzen ke 22 letům vězení za to, že připravoval setnutí hlavy britskému vojákovi. Londýnský soud dospěl k závěru, že mladík Brusthom Ziamani by útok uskutečnil, kdyby ho policie nezatkla. Jednal po vzoru dvou islamistů, kteří zavraždili vojáka Leeho Rigbyho na londýnské ulici v roce 2013. Ziamani vinu popírá.

V době zatčení loni v srpnu mladík prozkoumával okolí vojenské školy ve východním Londýně. Ve svém batohu měl kladivo, nůž s čepelí o délce 30 centimetrů a islamistickou vlajku. Jeho přítelkyně vypověděla, že jí řekl, že chce zabít nejméně jednoho vojáka.

Brusthom Ziamani, který se narodil v Londýně, začátkem roku 2014 přestoupil k islámu. Začal se stýkat s islámskými radikály a na Facebooku uvedl, že si přeje zemřít ve jménu Alláha. „Šaría je na cestě do našich ulic. Uplatníme ho, je to součást naší víry,“ uvedl loni.

U soudu Ziamani tvrdil, že se ve skutečnosti k žádnému násilí nechystal. Vše prý říkal jen proto, aby zapůsobil na svou dívku a aby udělal radost svým známým islamistům. „Chtěl jsem se přizpůsobit těmto lidem, protože mi poskytovali bydlení a neměli rádi umírněný islám,“ řekl obžalovaný. Jeho obhájce Naeem Mian při procesu prohlásil, že mladík by neměl být přísně odsouzen jen za to, že vyjadřoval „bezpochyby odpudivé postoje“, když ale nic nespáchal.

Představitel britské protiteroristické brigády Richard Walton u soudu naopak zdůraznil, že Ziamani představuje hrozbu pro zemi. „Je to chlapec, který se nechává ovlivňovat a který se radikalizoval. Rychle si osvojil extremistické a násilnické myšlení,“ uvedl Walton.