Povinné očkování řešila i Francie: Ani tam neodporuje ústavě

Paříž - Francouzská Ústavní rada, která je obdobou Ústavního soudu, dnes rozhodla, že povinné očkování dětí je v souladu s francouzskou ústavou. Rodičům neočkovaných dětí hrozí v zemi až dva roky vězení a pokuta 30 000 eur (přes 820 tisíc korun). Bez očkování ve Francii nepřijmou děti do jeslí, školek, škol ani na letní tábory.

Francie rozhoduje o povinném očkování (zdroj: ČT24)

Povinné očkování proti záškrtu, tetanu a dětské obrně je podle Ústavní rady v souladu „s ústavním požadavkem na ochranu zdraví“. Zákonodárci tak prý chtějí bojovat proti „třem závažným a nakažlivým chorobám“. Parlament má podle rozhodnutí navíc právo přijímat opatření na ochranu zdraví jednotlivců i celé společnosti.

Rada posuzovala ústavnost povinného očkování v souvislosti s případem rodičovského páru Larereových ze středofrancouzského Auxerre, kteří stanuli loni v říjnu před soudem kvůli tomu, že odmítli nechat očkovat svou tříletou dceru a jejího osmnáctiměsíčního sourozence. Aplikace na trhu dostupných očkovacích látek podle nich nese příliš mnoho rizik a chrání proti chorobám, které se údajně v zemi již beztak nevyskytují. Podle právníka Larereových je ústavním právem na zdraví také právo nenechat své děti očkovat, pokud jsou rodiče přesvědčeni o škodlivosti vakcinace.

O tom, že je povinné očkování v souladu s ústavou, rozhodl na konci února také český Ústavní soud. V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, za rok je to včetně nepovinných vakcín milion dávek. Lékový ústav má ročně hlášeno do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky.