EU: V Libyi by měla vzniknout vláda národní jednoty

Brusel - Evropská unie podporuje snahy OSN o zprostředkování vzniku vlády národní jednoty v Libyi. Poté bude osmadvacítka připravena zemi pomoci, prohlásil po skončení dnešního summitu v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk. Český premiér Bohuslav Sobotka podotkl, že věc je nyní v rukou šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové a Česko veškeré snahy o stabilizaci situace v Libyi podporuje.

„Musí nastat okamžité a bezpodmínečné příměří,“ zdůraznil dnes Tusk. Unie podle něj musí pokračovat v dialogu se svými jižními sousedy o tom, jak region stabilizovat.

Konkrétní návrhy zapojení EU má přednést unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová na setkání ministrů zahraničí 20. dubna. Některé země EU jsou proti vyslání bezpečnostní mise vzhledem k tomu, že situace v zemi je nestabilní a vláda národní jednoty zatím nevznikla.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka: „Je nutné, aby nevznikaly další zhroucené státy, které se mohou stát základnou pro rozšiřování vlivu Islámského státu.“

V Libyi vládne chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Ty odmítají složit zbraně a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly. Země má nyní dva parlamenty a dvě vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, je v Tripolisu.

Začátkem března byl v Libyi spolu s dalšími osmi lidmi unesen český občan. O jejich osudu stále není nic známé, podle dostupných informací je ale velmi pravděpodobné, že za útokem stojí místní buňka Islámského státu. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už požádal své unijní kolegy o pomoc; měla by se týkat zejména využití zpravodajských služeb.

Summit dnes také odsoudil středeční teroristický útok v sousedním Tunisku, jehož oběti si už na začátku jednání ve čtvrtek odpoledne připomněli lídři zemí minutou ticha. EU slíbila posílit svou protiteroristickou spolupráci s touto zemí a hodlá pomáhat též s ekonomickým a sociálním rozvojem.