USA a Írán mají podle Obamy historickou příležitost k urovnání vztahů

Washington - Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je nyní nejlepší příležitost za poslední desítky let ke změně vztahů mezi USA a Íránem. Uvedl to ve svém čtvrtečním videoposelství k perskému novému roku. V projevu uvedl, že Írán nyní může svět ujistit, že neusiluje o jadernou zbraň. Mírové využití jaderného programu má Íránu podle Obamy zajistit zrušení sankcí, ale i rozšíření příležitostí.

Obama mluvil o současných jednáních, při kterých se mocnosti v čele s USA snaží s Teheránem dojednat trvalou dohodu zajišťující mírové využití íránského jaderného programu výměnou za zrušení sankcí. Podle Obamy Írán závazky plynoucí z prozatímní jaderné dohody dodržuje, rozhodující ale podle něj budou následující dny a týdny. Nadále přetrvávají neshody a v obou zemích jsou odpůrci dohody, podotkl.

Podle šéfa Bílého domu je nyní nejlepší příležitost ke změně vztahů mezi USA a Íránem. „Tento rok máme poprvé za několik desetiletí příležitost usilovat o jinou budoucnost mezi našimi zeměmi. Moje zpráva pro Íránce je: musíme spolu vytvořit budoucnost, jakou chceme. Naše země by měly vyřešit celou situaci skrze diplomacii, smírem,“ uvedl ve svém poselství. Ujištění, že Írán neusiluje o jadernou zbraň, by podle Obamy vedla k rozšíření příležitostí pro Íránce. V opačném případě podle něj Íránci zůstanou izolováni a připraveni o globální příležitosti.

Mohammad Džavád Zaríf
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Matthias Schrader

Obama už dříve Íránu navrhl desetileté zmrazení jaderného programu země. Na to začátkem března letošního roku reagoval šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf s tím, že Írán nepřistoupí na „přehnané a nelogické požadavky“, ale bude v rozhovorech pokračovat.

Íránský jaderný program je předmětem diskusí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Rozhovory s Teheránem, v nichž se Washington výrazně angažuje, nyní vrcholí. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu a konečná smlouva by pak měla být hotova v červnu. Za světové společenství s Íránem vyjednává Německo a pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Rusko, Francie, Británie a Čína.

Vydáno pod