Netanjahu: Vznik nezávislé Palestiny ano, ale za jiných okolností

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pomalu obrací – nezávislou Palestinu si prý umí představit, ale nejprve se „musí změnit okolnosti“. Staronový šéf vláda to uvedl v rozhovoru pro americkou televizní stanici MSNBC. Netanjahuova pravicová strana Likud tento týden přesvědčivě zvítězila v parlamentních volbách. Před volbami premiér tvrdil, že vznik palestinského státu nedovolí.

Řezníček: Izrael možná přijde o americkou podporu (zdroj: ČT24)

Netanjahu v předvolební kampani kladl důraz na bezpečnostní témata. Mimo jiné prohlásil, že si nedovede představit vznik samostatného palestinského státu. Nyní už ale fungování dvou států jako řešení nezavrhuje. „Nechci jeden stát, ale dva státy, okolnosti se ovšem musí změnit,“ konstatoval premiér. 

V této souvislosti připomněl svůj projev na univerzitě Bar Ilan před šesti lety. Tehdy vyzýval k vytvoření demilitarizovaného palestinského státu, který by uznal židovský stát. „To, co se změnilo, je realita,“ podotkl politik s tím, že palestinský vůdce Mahmúd Abbás stále odmítá Izrael uznat.  

Mahmúd Abbás
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Majdi Mohammed

Netanjahu také kritizoval, že Abbás odsouhlasil vznik vlády národní jednoty s militantním Hamasem. Ten přísahal, že židovský stát zničí. Palestincům žádné území nepředá. „Každé území, které je na Blízkém východě opuštěno, zabírají islamistické síly,“ upozornil premiér.

Izraelská pravicová strana Likud získala v úterních předčasných parlamentních volbách čtvrtinu ze 120 parlamentních křesel. Zvítězila tak navzdory průzkumům, které ji řadily až na druhé místo za středolevou koalici Sionistický svaz. Ten obsadí 24 křesel.  

Palestinci považují výsledky za důkaz, že Izraelci zvolili cestu rasismu a okupace, místo cesty tolerance a mírových rozhovorů. Český premiér Bohuslav Sobotka řekl, že ČR bude s novou vládou spolupracovat a že by na tom nic nezměnilo vítězství kteréhokoli z hlavních izraelských politických bloků.

„Izrael nemá lepšího spojence než USA a naopak“

Barack Obama dnes Netanjahuovi pogratuloval k vítězství ve volbách a potvrdil, že USA nadále usilují o vznik palestinského státu vedle zabezpečeného Izraele. Obama a Netanjahu spolu hovořili také o jednání mocností s Íránem s cílem dosáhnout trvalé komplexní dohody o jeho jaderném programu. Právě v této otázce mají Washington a Tel Aviv rozdílné názory. Izrael se obává, že upuštění od sankcí, které souvisí s dojednávanou dohodou, Teheránu umožní získat jadernou zbraň a ohrozit tím existenci židovského státu.

Vztahy mezi Netanjahuem a administrativou amerického prezidenta se před volbami vyhrotily. Bílý dům Netanjahua kritizoval mimo jiné právě za to, že ustoupil od myšlenky nezávislého palestinského státu. Když Netanjahu před pár týdny přijal pozvánku od republikánů a promluvil v Kongresu, Obama ho ani nepřijal.

  • Martin Řezníček, zpravodaj ČT: "Hovoří se o tom, že by Izrael mohl přijít o všudypřítomnou podporu Američanů v Radě bezpečnosti OSN. Když se objeví nějaká rezoluce, která by měla přistřihnout křídla Izraeli, tak se často objeví zároveň americká brána v podobě veta. Izrael by o to možná mohl přijít, ale možná jde o pouhé výhrůžky. Důležité ale je, že to zaznívá veřejně. Otázka je, jak moc pod bod mrazu mohou ještě tyto vztahy klesnout."

Izraelský premiér ale v nejnovějším rozhovoru opět zdůraznil, že židovský stát nemá lepšího spojence, než jsou Spojené státy americké. „Je mnoho oblastí, ve kterých musíme se Spojenými státy spolupracovat,“ řekl. „Amerika nemá lepšího spojence než Izrael a Izrael nemá většího přítele než Spojené státy,“ dodal v rozhovoru, ve kterém ujistil o úzkých vazbách mezi Washingtonem a Tel Avivem.

Vydáno pod