Podvrh? Pravda? Mystifikace? Německo řeší prostředníček řeckého ministra

Berlín - Německá média ovládl v posledních dnech nejen vztyčený prostředníček řeckého ministra financí Janise Varufakise směrem k Berlínu, ale i následná zmatená debata o tom, zda jde o skutečný záběr, montáž, podvrh či mystifikaci. V podstatě bezvýznamný spor o dva roky staré obscénní gesto nicméně ukazuje, kam až napětí kolem řecké dluhové krize dospělo.

Řecký ministr financí v neděli živě z Atén vstoupil do populárního diskusního pořadu Günthera Jaucha na televizní stanici ARD, který byl tentokrát věnován budoucnosti eurozóny. Jauch v pořadu pustil video z Varufakisova vystoupení na konferenci v chorvatském Záhřebu v roce 2013, tedy ještě předtím, než se stal ministrem. „Podle mě mělo Řecko už v lednu 2010 vyhlásit bankrot, podobně jako Argentina, a ukázat Německu prst,“ prohlásil tehdy Varufakis a doprovodil svá slova odpovídajícím gestem. Ještě během nedělního vysílání ale ministr označil nahrávku za zmanipulovanou – popírá, že by Německu vztyčený prostředníček skutečně ukázal. Experti ale tvrdí, že video zfalšované není.

„Co jsem během vysílání řekl, byla pravda. Řekl jsem, že to je zmanipulované video. Bylo to gesto, které jsem v životě neudělal,“ trvá na svém Varufakis. „Němci si zaslouží lepší média,“ řekl reportérům v Aténách.

Podle zpravodaje ČT Martina Jonáše tato kauza zcela jistě ovlivní smýšlení německé věřejnosti. „Otázka je, jestli může být ještě hůře. Podle průzkumu veřejného mínění se už minulý týden vyslovila většina Němců pro vystoupení Řecka z eurozóny,“ podotkl Jonáš s tím, že ještě více mohou ochladnout také vztahy mezi politiky obou zemí. Kauzou žijí také Řekové. Podle spolupracovnice ČT Sofie Karakevy se diskutuje hlavně na sociálních sítích. „Většina Řeků si myslí, že jde o další pokus o negativní propagandu proti Řecku a ministru financí,“ informovala Karakeva.

Zpravodaj ČT Martin Jonáš o kauze prostředníček

„Je to marginálie, která jednoznačně zapadá do vztahů, které vládnou mezi Aténami a Berlínem. Kdyby se nemluvilo o tomto výmluvném gestu, hovořilo by se o věcech, které nejsou na první pohled tak patrné, ale jsou možná ještě hrozivější. Jedná se třeba o prohlášení německého ministra financí, který v pondělí naprosto bez obalu řekl, že řecká vláda pro něj i pro zbytek Evropy ztratila poslední zbytky důvěryhodnosti a že premiér Tsipras obelhává nejen Evropu, ale i vlastní národ.“

Prst řeckého politika dominuje německému bulváru a zabývají se jím i seriózní média. Ve středu přišel zvrat - zmatek způsobil moderátor a komik Jan Böhmermann, který na youtube umístil video, v němž přiznává, že nahrávku zmanipuloval a obscénní gesto k Varufakisovi připojil trikem. Na desetiminutovém videu, které už zhlédlo přes 1,3 milionu lidí, dokonce podrobně ukazuje, jak to provedl. Varufakis na to okamžitě reagoval kritikou německých médií a žádostí o omluvu. Stanice ZDF ovšem následně oznámila, že video o údajné manipulaci Varufakisova gesta je jen mystifikace ze strany satiriků a že vztyčený prostředníček byl skutečně pravý. Stanice dokonce prý zvažuje, že napříště do pořadu Neo Magazin Royale umístí varování „Pozor, satira!“, aby se zabránilo podobným nedorozuměním.

Promluvil i spoluautor originálního videa, které vzniklo před dvěma lety na přednášce v chorvatském Záhřebu. „Varufakisovy připomínky se vztahovaly k roku 2010, kdy podporoval bankrot Řecka uvnitř eurozóny. Bylo to vytrženo z kontextu, aby to vypadalo, že nechce Německu splatit dluh,“ říká Martin Beros.

Dva roky staré gesto rozvířilo ohnivou debatu o senzacechtivosti a bulvarizaci. Není to ale poprvé. Možná, že řeckého ministra inspirovala obálka německého časopisu Focus z února 2010, kde pod titulkem „Podvodníci v euro rodině“ ukazuje podobné gesto svým evropským partnerům Afrodita Milóská.