Kdo je na černém seznamu Moskvy? Třeba Boehner či McCain

Moskva - Deník Izvestija zveřejnil některá jména víc než 200 politiků Spojených států a Evropské unie, kteří jsou na ruském sankčním seznamu. Zahrnuje víc než 60 Američanů. Nechybí mezi nimi ani republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner a senátor John McCain. List se odvolává na své zdroje v ruské diplomacii. Západní státy samy nevědí, kdo na seznamu je. Podnikatelé tam ale údajně nefigurují.

Šéf senátního výboru Robert Menendez, poradce Bílého domu Ben Rhodes nebo vůdce demokratických poslanců v Senátu Harry Reid – celkem šedesát Američanů je podle ruského deníku na černém listu Moskvy. Ta seznam odmítá zveřejnit. 

Podle deníku ruští diplomaté v zahraničí pečlivě sledují případné nepřátelské výroky západních politiků, z nichž se pak stávají kandidáti sankcí. Upřednostňováni jsou údajně lidé, kteří mají finanční konta v Rusku. Ty jim pak Moskva zablokuje a vystaví postižené osoby i vízovému embargu.   

  • Seznam může být v případě nových západních sankcí proti Rusku „zrcadlově“ rozšířen, varují údajně ruští diplomaté.

„Moje jarní dovolená na Sibiři je ztracena,“ posmívá se Rusům McCain

Senátor McCain zareagoval na ruský seznam značně ironicky. „Můj neexistující bankovní účet v Moskvě je teď zamrzlý jak na Sibiři,“ prohlásil v rozhovoru pro server Politico. „Moje jarní dovolená na Sibiři je ztracena, stejně jako mé akcie Gazpromu. To mě ale nezastaví, abych bojoval za svobodu, nezávislosti a územní celistvost Ukrajiny včetně Krymu,“ prohlásil McCain.

Ruský sankční seznam se podle Izvestiji týká i evropských států. Počet postižených osob prý kolísá podle jednotlivých zemí mezi deseti a dvaceti. Jako příklad uvádí list Maďarsko, které je v „černém seznamu“ zastoupeno patnácti politiky údajně protiruského zaměření. Má mezi nimi být i jeden expremiér.

Moskva: rozlehlé náměstí a bazilika Vasila Blaženého
Zdroj: imago stock&people

Jména českých politiků list nezmiňuje. Příznivější stanovisko zaujala ruská diplomacie vůči zemím, kterým se protiruské sankce nelíbí, píše ruský deník. Jmenuje konkrétně Slovensko, Rakousko, Španělsko, Kypr, Řecko a Itálii. 

Téma protiruských hospodářských sankcí je jedním z dominantních bodů dnešní odpolední schůzky prezidentů a premiérů osmadvacítky. Bez prodloužení by opatření, omezující třeba export některých technologií do Ruska a ztěžující jeho přístup na světové finanční trhy, skončila v červenci. Česko na pravidelném zasedání Evropské rady reprezentuje předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vydáno pod