Český cestovatel přežil v Norsku útok ledního medvěda

Oslo - Český turista Jakub Moravec, člen sportovně-výzkumné výpravy Arctos 5-Svalbard eclipse, byl lehce zraněn při útoku ledního medvěda na severonorském souostroví Špicberky. Muž byl součástí šestičlenné skupiny, která se vydala na výlet asi 30 kilometrů od největšího města souostroví Longyearbyenu. Sám Moravec si útok šelmy neumí vysvětlit a považuje jej za souhru náhod – zvíře totiž překonalo bezpečnostní ploty, které je mají signalizovat i zastrašit. Medvěda si nevšimla ani hlídka, která právě tou dobou budila cestovatele ve stanech. Zvíře bylo po útoku zastřeleno.

„Když jsme se začali v táboře probouzet, zničehonic se v našem stanu objevil polární medvěd, který překonal veškeré zabezpečení, které se dělá,“ upřesnil Moravec v rozhovoru pro ČT. „Takovou situaci jsem nezažil, ten organismus zareagoval instinktivně, vlastně jsem se bránil, vlastně jsem se snažil přežít,“ vzpomíná. Medvěd prý ve stanu, kde s Moravcem byli další dva lidé, zaútočil na střední spacák a začal Moravce tahat ze stanu ven. Instinktivně chtěl útočit na hlavu, Moravec si proto podle svých slov chtěl hlavu chránit.

„Zareagoval vlastně sousední stan a jedna z dam dohromady třikrát vystřelila. On odběhl zraněn a až tady z médií jsem se dozvěděl, že to vlastně nepřežil,“ řekl český turista, který přiznal, že jeho zranění jsou lehká – je poškrábaný a má prokousnutou ruku. V šoku byl prý vlastně až po útoku.

Jakub Moravec: Útok medvěda byla souhra náhod (zdroj: ČT24)

„Jsem po konci vyšetření, báječná péče, dostal jsem obrovské množství medikamentů, ale kromě té poraněné ruky jsou všechno zranění lehká, povrchová,“ říká 37letý Moravec. Upřesnil, že kolem stanů se v jistém okruhu staví speciální plot, v každém rohu jsou světlice, které se odpálí v případě, že by medvěd plotem prošel a vytáhl pojistky. Kromě toho se v noci drží i hlídky.

Místní úřady, které byly o incidentu informovány v 6:20, později upřesnily, že napadená skupina byla na výletu na sněžných skútrech a na lyžích. Přenocovala ve stanech. Záchranáři Moravce spolu s jednou Češkou přepravili helikoptérou do nemocnice v Longyearbyenu. Žena utrpěla omrzliny.

Jakub Moravec v nemocnici v Longyearbyenu
Zdroj: Svalbardposten/Christopher Engas

V sousedním stanu byly dvě ženy a muž. „Vzbudilo nás volání 'Medvěd! Medvěd!' z druhého stanu. Před každým stanem jsme měli položenou pušku. Kromě toho jsme měli v našem stanu také revolver. Napadení neměli možnost chopit se své zbraně, tak moje matka vzala revolver a na medvěda třikrát vystřelila,“ prohlásila Zuzana Háková, která si v nemocnici nechala ošetřit omrzliny. Zvíře poté ze stanového tábora uteklo. Několik stovek metrů od stanů ho vystopovali přivolaní záchranáři, kteří zraněnou šelmu zastřelili. „Chtěli jsme během pobytu na Špicberkách vidět ledního medvěda, tohle ale bylo příliš,“ řekla Háková.

V těchto dnech je na arktických Špicberkách s 2700 obyvateli asi 2000 turistů, kteří se přijeli podívat na páteční zatmění Slunce. Norské úřady před několika dny varovaly, aby další lidé již na ostrovy nejezdili, jednak kvůli plným hotelům, mrazu a také právě kvůli nebezpečí, které představují lední medvědi.

„Byl bych rád, kdybych naplnil hlavní cíl, což je zatmění slunce, které se dá pozorovat pouze na Špicberkách, a byl v takové kondici, abych je mohl sledovat,“ řekl Moravec.

Podle norské televize NRK byl lední medvěd v oblasti usedlosti Fredheim u zálivu Tempelfjorden na Špicberkách pozorován téměř denně. V oblasti je hodně tuleňů, a proto se tam medvěd zdržoval, citovala televize experty. Česká výprava se podle NRK utábořila u usedlosti cestou na lepší místo na páteční pozorování zatmění Slunce. Skupina s sebou prý neměla místního průvodce, kolem tábora ale na noc natáhla bezpečnostní plot. Do pěti do rána se prý navíc členové výpravy střídali na noční hlídce, potom ale šli všichni spát. Hodinu nato medvěd zaútočil. Norské úřady případ vyšetřují, výprava ale podle nich měla odpovídající vybavení. Účastníci výpravy se na pobyt na Špicberkách připravovali v Krkonoších, trénovali prý mimo jiné i manipulaci se zbraněmi v rukavicích.

V roce 2011 usmrtil lední medvěd na Špicberkách mladého britského táborníka a čtyři další zranil. V průměru lidé na tomto severonorském souostroví ročně zastřelí v sebeobraně tři lední medvědy. Podle místního nařízení by měli být všichni turisté, kteří opustí obydlené části, doprovázeni místním ozbrojeným průvodcem.
 
Úplné zatmění Slunce bude v pátek pozorovatelné z pevniny pouze na Špicberkách a na Faerských ostrovech. Částečné zatmění Slunce bude vidět v severní Africe, Evropě a severní Asii. V České republice bude Měsíc zakrývat necelých 75 procent plochy slunečního kotouče.