Při útoku na adenském letišti v Jemenu zemřelo pět lidí

Aden - Stoupenci bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha zaútočili na letiště v jihojemenském Adenu a při přestřelce bylo zabito nejméně pět lidí a 13 osob bylo zraněno. Letiště přerušilo provoz a z letadla mířícího do Káhiry byli evakuováni pasažéři. Terčem útoku v Adenu bylo i sídlo prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího, který vyvázl nezraněn. Na svobodu se dnes dostaly dvě ženy unesené v únoru - Francouzka a její místní tlumočnice.

Podle policie začaly boje v blízkosti letiště ještě v noci a ozbrojencům hlásícím se k Sálihovi se podařilo dostat se dovnitř, avšak ostraha v obrněných autech hlídající letovou dráhu jejich palbu opětovala. Na místo byly povolány také tanky a obrněné vozy z centra Adenu, vzdáleného necelý kilometr.

Z letadla vypraveného do Káhiry bylo do letištní budovy evakuováno asi sto pasažérů. Svědci popisují, že se z místa ozývaly výbuchy a palba, letištní pozemek zasáhly nejméně dvě dělové střely.

Několik hodin po násilnostech na letišti zaútočil neznámý bojový letoun na adenské sídlo Hadího. Prezidentův úřad oznámil, že Hadí je na bezpečném místě a že při náletu nikdo nebyl zraněn. Hadí později v prohlášení útok označil za pokus o převrat, za kterým stojí bývalý režim.

Jemenský prezident Abdar Hadí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Šíité obsadili hlavní město loni v září s tím, že chtějí Jemen osvobodit od zkorumpovaného vedení. Hadí a vláda rezignovali, ale prezident po útěku do Adenu rezignaci stáhl a nyní se snaží získat přízeň jihojemenských kmenů. Za Hadím stojí státy z oblasti Perského zálivu a rovněž západní spojenci, především USA.

I situace v Saná zůstává velmi napjatá. Zostřila se ještě více poté, co ve středu zastřelili z jedoucího motocyklu jemenského politika, spisovatele a příznivce šíitských povstalců Abdal Karíma Chiváního. Oznámil to jeho syn. Útočníci prý začali střílet, když Chivání vycházel z domu. Z místa ujeli a zanechali muže v kaluži krve. Podle agentury AFP byl převezen do nemocnice, ale na následky zranění tam zemřel.

Dnešní boj může podle agentury Reuters souviset se sporem o velení adenské vojenské posádky. Hadí prý odvolal jejího dosavadního velitele generála Abdal Háfize Sakkáfa a nahradil ho důstojníkem ze svých oddílů. Sakkáf mu však odmítl velení předat. V posádce je až 2000 vojáků. Sálih musel odstoupit v roce 2012 po politických protestech, ale má stále mnoho stoupenců a Sakkáf je jedním z nich.

Francouzku Isabelle Primeovu a její tlumočnici unesli ozbrojenci v únoru v Saná a dnes je pustili na svobodu. Není jasné, zda po vyjednávání, nebo za výkupné. Jemenka na Facebooku napsala, že s ní únosci zacházeli špatně. „Mé tělo zakusilo špatné zacházení, ponížení a bití,“ sdělila. Zprávu o propuštění zveřejnily místní kmeny a podle agentury Reuters není zatím jasné, kde obě ženy jsou.