Boj proti terorismu by měl ve Francii zahrnovat i omezení plateb v hotovosti

Paříž - Francouzská vláda počítá s novými opatřeními proti financování terorismu, mezi nimiž je na prvním místě snížení maximální částky při placení v hotovosti ze současných 3000 eur (82 000 korun) na 1000 eur (27 350 korun). Lednové útoky islamistů v Paříži totiž ukázaly, že některé teroristické sítě se dokáží tajně financovat i pomocí skromných částek.

Jak oznámil francouzský ministr financí Michel Sapin, vláda hodlá upřednostňovat platby, které se dají lépe vyhledat, tedy šeky, platebními kartami a bankovními převody. Snížení stropu pro platby v hotovosti na 1000 eur se bude týkat fyzických a právnických osob, které bydlí ve Francii. Pro návštěvníky se současný strop 15 000 eur (410 300 korun) sníží na 10 000 eur (273 500 korun).

Sapin také chce rozšířit současné zmrazování bankovních účtů lidem, kteří spáchají či se připravovali spáchat teroristický čin, i na obstavování jejich auta, nemovitosti a dalšího majetku. Hodlá rovněž změnit podmínky při udělování spotřebitelských úvěrů. Ministr připomněl, že pomocí takového úvěru Amédy Coulibaly připravil lednový útok, při němž v pařížském košer obchodě zabil čtyři Židy.

Vydáno pod