V maďarském Megyeru si mohou návštěvníci pronajmout celou vesnici

Megyer - Pronajmout si dům, to už není dnes nic výjimečného. Ale pronajmout si celou vesnici? V západním Maďarsku, nedaleko jezera Balaton, opravila skupina nadšenců skoro opuštěnou vesnici Megyer (čítající jen 18 stálých obyvatel a řadu opuštěných domů). Revitalizace se jim podařila to do té míry, že si ji turisté mohou celou pronajmout a dočasně změnit i názvy ulic.

Kristof Pajer zabloudil do Megyeru náhodou před deseti lety. Do vesnice se okamžitě zamiloval a rozhodl se, že ji vzkřísí. „Přišel jsem do téhle vesnice náhodou. S přáteli jsme sem jezdívali často a všimli jsme si, že se řítí do zkázy. Na dovolené v zahraničí jsme viděli, jak mohou malé vesnice, jako je tato, fungovat. Tak jsme se v roce 2006 rozhodli, že to zkusíme tady v Megyeru,“ říká Pajer.

S přáteli se dal do opravování domů a stal se starostou. Po letech úsilí se polorozpadlé stavby změnily v apartmány v rustikálním stylu s kapacitou skoro čtyřiceti lůžek. Nadšenci postavili kulturní centrum a začali lákat turisty. Projekt dostal podporu z Evropské unie. „Nepodařilo se nám však dostat přes ten bod, abychom začali vydělávat. Pak nás napadlo – po rakouském vzoru – založit radnici a přimět majitele apartmánů, aby vytvářeli stejnorodé turistické balíčky,“ vysvětluje Pajer.

Radnice turistům svěří dobytek i autobusovou zastávku (zdroj: ČT24)

Záměr se zavedením nabídky turistických balíčků se zřejmě vydařil

Turisti se mohou během pobytu starat o koně, krávy nebo slepice. Radnice jim povolí dočasně přejmenovat názvy ulic a svěří jim autobusovou zastávku. To všechno v přepočtu za 20 tisíc korun denně.

„Ještě se uvidí, jak se tahle iniciativa rozvine. Starosta se hodně stará, ale jestli z toho bude mít vesnice zisk, uvidíme až zadlouho,“ povídá obyvatel Megyeru Daniel Osvath.

Na rozdíl od starousedlíků je starosta přece jen o něco optimističtější. Vedle ubytování rozjel i restauraci s místními specialitami. Propagaci podpořil reklamní kampaní na internetu a o dovolenou v Megyeru se výrazně zvýšil zájem. Vždyť rezervace od budoucích hostů přicházejí už i z Austrálie, Jižní Afriky nebo Spojených států.