Solární letoun čeká čtvrtá etapa cesty kolem světa

Ahmadábád (Indie) - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 na cestě kolem světa přistál ve východoindickém poutním městě Váránasí. Ukončil tím třetí etapu svého premiérového obletu planety. Po krátké noční přestávce, během níž část týmu nocovala přímo na ranveji letiště, bude hned za čtvrtečního svítání (zhruba hodinu po půlnoci našeho času) pokračovat do Barmy.

Let do Váránasí z 1100 kilometrů vzdáleného Ahmadábádu na západě Indie trval 13,5 hodiny a celý jej pilotoval jeden z dvojice autorů projektu André Borschberg. Během čtvrté etapy se bude o řízení starat druhý z pilotů Betrand Piccard.

Z Barmy se stroj přes Čínu vydá v nejdelší, pětidenní etapě na Havaj a poté na americkou pevninu. Cestu zakončí v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud původně odstartoval.

André Boschberg a Bertrand Piccard před odletem z Ahmadábádu
Zdroj: ČTK/AP/Ajit Solanki

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a USA. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Cesta, kterou se svým strojem střídavě absolvují oba švýcarští zakladatelé projektu Solar Impulse, má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá kolem 35 tisíc kilometrů. Letadlo na ni odstartovalo z Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech 9. března. Největší výzvou bude přelet nad Tichým a Atlantickým oceánem, přičemž nejdelší etapou na trase bude přelet z čínského Nankingu na tichomořské Havajské ostrovy. Potrvá pět dní.

Vydáno pod