Sobotka po jednání s Tuskem: Protiruské sankce zatím netřeba prodlužovat

Brusel - Nynější sankce vůči Rusku je nutné velmi úzce provázat s plněním minských dohod, shodli se během dnešní schůzky v Bruselu český premiér Bohuslav Sobotka se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Právě sankce, které zatím platí jen do července, jsou jedním z témat, kterým se bude zabývat dvoudenní summit EU, který ve čtvrtek začíná v Bruselu. Na případné prodloužení sankcí je podle premiéra ještě dost času.

Vyjádření Bohuslava Sobotky po jednání s Donaldem Tuskem (zdroj: ČT24)

„Mezitím můžeme ještě vyhodnotit, jak vypadá reálně situace na Ukrajině a jak to vypadá s plněním jednotlivých parametrů minských dohod,“ uvedl český premiér. Dodal, že plnění dohod z letošního února, které se týkají konfliktu na východě Ukrajiny mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, je rozfázováno do několika kroků, které mají být uskutečněny během celého letošního roku. Poslední fází je to, že Ukrajina bude opět schopna kontrolovat své hranice s Ruskem. „Myslím si, že v tuto chvíli není důvod, abychom spěchali s prodloužením sankcí, protože na to ještě máme čas. Evropská rada teď není pod nějakým časovým tlakem,“ řekl český premiér.

Sankce vůči Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí Evropská unie zavedla loni v létě. Sankce především zakazují export některých výrobků a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy.

Český premiér se po setkání s Tuskem vyjádřil rovněž k cestě prezidenta Miloše Zemana na oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Moskvy. Právě Donald Tusk je jedním z politiků, kteří nedávno oznámili, že do Ruska v květnu nepojedou. A oslavy bojkotuje i řada západních státníků. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcům. Český prezident nicméně má v plánu do Moskvy jet.

„Česká vláda nebude žádným způsobem komplikovat cestu prezidenta Zemana do Moskvy, děláme to z úcty k padlým ruským vojákům, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa,“ řekl Sobotka po jednání s Tuskem. „Rozhodně ti padlí vojáci nemohou za současné nepřijatelné chování ruského prezidenta Putina vůči Ukrajině a vůči Krymu,“ dodal s tím, že na postoji české vlády vůči Ukrajině a Rusku se nic nemění.

Jednotlivé země EU podle premiéra přistupují k této oslavě výročí konce války rozdílným způsobem, protože mají rozdílnou historickou zkušenost. „V rámci EU nebyla uzavřena dohoda o tom, že bychom se neměli této vzpomínkové akce účastnit, je to rozhodnutí prezidenta a já ho respektuji,“ uzavřel Bohuslav Sobotka.

Sobotkova vláda chce podpořit uplatnění Čechů v institucích EU

Sobotkova vláda chce významněji podpořit uplatnění Čechů v institucích Evropské unie. Proto již začala pracovat na strategii, jak zvýšit zastoupení českých občanů zejména na důležitějších postech. „Máme tady celou řadu Čechů, kteří pracují ve strukturách Evropské unie, ale v převážné většině zaujímají nižší pozice nebo dokonce jen čistě administrativní pozice. To si myslím, že je málo,“ uvedl Sobotka. „Jako Česká republika bychom měli mít vyšší ambice. Naším cílem proto je poskytnout lidem takovou podporu, abychom byli do budoucna schopni se ve strukturách EU lépe prosazovat,“ dodal a nevyloučil, že by v rámci stálého zastoupení ČR v Bruselu mohl do budoucna fungovat člověk, který by měl právě uplatňování Čechů v institucích EU přímo na starosti - i včetně případného lobbingu.

Téma většího uplatnění Čechů v unijních institucích prý dnes zmínil i na jednání s Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Vydáno pod