Ave Putin: Kozáci nechali prezidentovi zhotovit imperátorskou bustu

Petrohrad – Ruský sochař Pavel Grešnikov právě dokončuje práci na bustě Vladimira Putina, která ruského prezidenta zobrazuje jako římského imperátora. Iniciátorem myšlenky byl ataman petrohradského kozáckého sdružení Andrej Poljakov, který chce bustu umístit u příležitosti oslav 9. května na soukromém pozemku u stanice metra Prospekt Prosvěščenija.

„Prezident Putin obnovil ruské impérium. Vrátil nám ztracená území a vytvořil silnou armádu,“ zdůvodňuje Poljakov své rozhodnutí podle rozhlasové stanice Echo Moskvy.

Busta by měla být umístěna naproti soše donského kozáka Petra Krasnova – bývalého carského důstojníka, kterého popravily sovětské úřady v roce 1947.

Rusko slavilo výročí připojení Krymu

První výročí připojení Krymu dnes v Rusku připomnělo na 140 oslavných akcí, v centru Moskvy slavilo přes 100 tisíc lidí. Koncert vlasteneckých písní všech žánrů nazvaný „Společně“ tu vyvrcholil krátkým pozdravem hlavy státu. Putin hovořil o Krymu jako kolébce ruských dějin a o potřebě podpořit zápas krymských krajanů v době ohrožení. „Pokusy vnutit Rusku cizí vůli jsou marné,“ prohlásil v krátkém projevu prezident. „Překonáme všechny problémy a těžkosti, které se na nás snaží svalit zvnějšku.“ Moskva podle něj udělá vše pro narovnání vztahů s Ukrajinou.

Z porady v Kremlu už předtím Putin blahopřál obyvatelům Krymu a všem občanům a poděkoval těm, kdo na Krymu a v Sevastopolu žijí, „za vytrvalost a statečnost, kterou před rokem projevili.“ Rusko podle Putina dobře vědělo, že kvůli Krymu bude čelit pokusům o mezinárodní izolaci. „Sankce ale nejsou osudové, i když škodí naší práci,“ řekl prezident. Problémy obyvatel Krymu je třeba řešit bez průtahů, aby se splnila očekávání krymských obyvatel. „Na chyby byrokratů je třeba bleskově reagovat,“ řekl ruský vůdce.

Události: Putin před rokem přepsal mapu Evropy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod