Otevření sídla ECB provázely násilnosti, večerní demonstrace byly klidné

Frankfurt nad Mohanem - Násilnosti mezi demonstranty a policií provázely dopoledne slavnostní otevření nového sídla Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Lidé protestující proti úsporným opatřením a kapitalismu házeli kameny na policisty, kteří použili obušky a slzný plyn. Střety si vyžádaly na 230 zraněných, zatčeno bylo 15 lidí. Protesty svolalo hnutí Blockupy, které se zaměřuje na kritiku kapitalismu. Odpolední pokojné demonstrace proti politice ECB se pak zúčastnilo kolem 17 000 lidí.

Demonstranti se před hlavním večerním shromážděním chovali z velké části pokojně a zpívali za zvuku bubnů. Někteří ale zablokovali část ulic a mostů přes řeku Mohan ve snaze zabránit v přístupu na ceremonii k nové budově ECB. Policie použila vodní děla, aby v davu černě oděných demonstrantů uvolnila cestu ke vstupu do budovy, kolem níž postavila zátarasy a natáhla ostnatý drát.

V noci v ulicích hořela auta, dopoledne se pak odehrály těžké potyčky mezi policií a protikapitalisticky naladěnými demonstranty. V ulicích hořely barikády i automobily, zakuklení protestující házeli po policistech kameny. Bezpečnostní složky proti nim nasadily slzný plyn a vodní děla. Nejméně sedm policejních aut shořelo. Rozzuřený dav házel dlažební kostky i na frankfurtskou radnici, kde zůstalo několik rozbitých oken. Čtyři školy ve městě dnes raději zrušily výuku.

Podle policie bylo zraněno 94 jejích mužů, z nich 80 slzným plynem. Poraněni byli také dva hasiči. Mezi demonstranty je podle jejich zástupců více než 130 zraněných.

„Jsem na ulici a cítím se bezpečně. Je zde spousta policejních aut a vrtulníků. Demonstranti i policisté posedávají a vyčkávají a víceméně se nic neděje. Ten největší nápor se očekává až odpoledne,“ popsala situaci krátce před polednem Češka žijící ve Frankfurtu nad Mohanem Zuzana Popová.

Do Frankfurtu zamířili radikálové z celého Německa i Evropy

Protesty svolalo hnutí Blockupy, jež se zaměřuje na kritiku kapitalismu. Trnem v oku je demonstrantům vznik nového sídla ECB v době, kdy na Evropany tvrdě dopadají přísná úsporná opatření. 

Z Berlína byl kvůli demonstracím vypraven mimořádný vlak, který přivezl 800 radikálů. Kromě něj do Frankfurtu zamířilo i 60 autobusů z takřka čtyř desítek evropských měst. V České republice k účasti na protestech vyzývala například Iniciativa Ne rasismu.

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš: "Vůdci hnutí Blockupy Frankfurt, které dnešní protesty organizuje, slibovalo hlasité, ale poklidné protesty. Nezdá se ale, že by mohlo svůj slib splnit. Zejména proto, že se protestů budou účastnit poměrně radikální skupinky ze Španělska, Itálie a Francie."

K zásahu byly připraveny tisíce policistů

Frankfurtská policie povolala tisíce svých mužů. Připraveny byly desítky vodních děl a vrtulníky, které měli pomoci se zajišťováním bezpečného průběhu dnešních událostí. Kolem sídla ECB policie postavila zátarasy a umístila ostnatý drát. „Část města, ve které stojí nová budova ECB, je zatarasená. Dá se do ní vstoupit jen velmi obtížně. Už od pondělí se v ulicích shromažďovala policejní auta. Předem nás upozorňovali, že bude výluka v hromadné dopravě a některé školy zůstanou zavřené,“ dodala ve vysílání ČT24 Popová.

ECB má v plánu fungovat v plném rozsahu, někteří zaměstnanci ale mohou pracovat z domova.

Prezident ECB: Banka se stala terčem frustrovaných lidí

Hlavním úkolem ECBB je udržovat kupní sílu eura a tedy cenovou stabilitu v 19 státech eurozóny. Společně s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem tvoří takzvanou trojku mezinárodních věřitelů, kteří dohlížejí na dodržování podmínek záchranných programů pro Řecko a několik dalších států eurozóny, jež se v minulých letech ocitly ve finančních potížích.

„Náš protest je proti ECB coby členovi trojky, která, přestože není demokraticky zvolena, hatí práci řecké vlády. Chceme konec úsporných opatření,“ řekl jeden z organizátorů demonstrace Ulrich Wilken. „Chceme hlasitý, ale pokojný protest,“ dodal.

„Jako instituce Evropské unie, která hrála hlavní roli během krize, se ECB stala ústředním bodem pro ty, kteří byli touto situací frustrováni,“ prohlásil během dnešní slavnostní inaugurace prezident ECB Mario Draghi. „Tato výčitka možná není fér - naše kroky byly zaměřeny právě na utlumení šoků, které utrpěla ekonomika,“ řekl mimo jiné.

Slavnostní otevření nového sídla ECB
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Podívejte se, jak rostla nová budova ECB

Nová budova ECB, která se nachází na východě města na břehu Mohanu v bývalé přístavní čtvrti Ostend, sestává ze dvou skleněných věží spojujících se na vrcholu. Stavba přišla na 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy Kč).