Rusko porušuje lidská práva, napsali čeští diplomaté

Kyjev - České velvyslanectví v Kyjevě popsalo v tajné zprávě pro ministerstvo zahraničí masové porušování lidských práv a svobod na Krymu. Informuje o tom ČRo Radiožurnál. Situace se podle diplomatů dramaticky zhoršila po anexi poloostrova Ruskem. Moskva ihned zahájila represe proti tamním obyvatelům, zejména Tatarům.

Čeští diplomaté v Kyjevě v dokumentu mluví o případech týrání, bití, zastrašování, zadržování a falešných obviněních, která jsou prý na denním pořádku. Radiožurnál má opis tajné zprávy k dispozici.

Represe podle dokumentu postihují nejen aktivisty, ale i běžné občany. Doslova kritická je prý hlavně situace krymských Tatarů. Zpráva pochází z loňského léta, zdroje Radiožurnálu ale potvrdily, že podobné informace do Prahy přicházejí neustále. 

Tisk na Krymu informuje o výročí anexe Ruskem
Zdroj: ČT24/ČTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Příslušníci tatarské menšiny se Moskvě po loňském referendu a následné anexi otevřeně postavili. S připojením Krymu k Rusku se ani po roce nesmířili. Také organizace Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že úřady menšinu pod různými záminkami pronásledují. Běžnou záminkou je třeba boj proti náboženskému extremismu nebo proti obchodu s drogami či zbraněmi.

Samotní Tataři hovoří o zastrašování. Někteří zmizeli beze stopy, jiné našli mrtvé se stopami mučení. Uplynulý rok přinesl změny i do vysílání tatarské televize. Nesmí se mluvit o Ukrajině ani disidentech. Kritika vlády není na místě.

Představitelé krymských Tatarů už požádali orgány OSN, aby zabránily jejich „vyhlazení“. Chtějí mít možnost podávat žaloby k mezinárodním soudům. Rezoluce obsahuje i výzvu ke svolání mezinárodní konference, která by se situací na okupovaném poloostrově zabývala. 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí to označil za snahy o separatismus a vyzval Tatary, aby své vůdce neposlouchali. Rusko prý nemá s pronásledováním Tatarů nic společného.

Vůdci Tatarů Refat Čubarov a Mustafa Džemilev nesmějí pět let na Krym. Ojedinělé a nepočetné demonstrace ruská policie v zárodku potlačuje. Achtěm Čijgoz, místopředseda krymskotatarského Medžlisu, tedy neoficiálního národního parlamentu, je od ledna ve vězení. 
  
Za agenta Moskvy označují Tataři zejména Remziho Iljasova, místopředsedu krymského autonomního parlamentu, který loni v zářijových volbách kandidoval za kremelskou vládní stranu Jednotné Rusko. Jeho skupina se podle kritiků snaží s podporou Moskvy Medžlis ovládnout.

Rok od anexe: Úřady na Krymu pronásledují Tatary (zdroj: ČT24)
Vydáno pod