V dopise pro Bílý dům byl zřejmě kyanid

Washington - Ochranka prezidenta Obamy zřejmě našla v dopise adresovaném do Bílého domu kyanid. Prudký jed odhalila biologická kontrola. Komu bylo psaní adresováno, ochranka nezveřejnila. Dopis se bude dál testovat.

Testy dopisu, který došel v pondělí, původně žádné nesrovnalosti neodhalily. Následná biologická kontrola ale v úterý ukázala možné stopy po kyanidu. Laboratorní kontroly se uskutečnily v testovacím středisku poštovního oddělení Bílého domu, které je mimo vlastní areál prezidentského sídla. 
  
Portál Intercept napsal, že obálka obsahovala bílou směs v plastikovém sáčku. Obamova ochranka neuvedla, komu bylo psaní určeno. Nikdo ale nebyl nebezpečnou látkou ohrožen.  

  • Kyanidy jsou prudké jedy, které na vzduchu uvolňují jedovatý kyanovodík. Jedovatost kyanidu spočívá v tom, že brání přenosu kyslíku z krve do tkání.  

Bílý dům se v minulosti stal terčem jedovatých dopisů opakovaně. Například loni soud v Texasu poslal na osmnáct let do vězení ženu, která v květnu 2013 zaslala Obamovi dopis s jedovatým ricinem. Podobný dopis od odsouzené obdržel i bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg.

Obamova ochranka chce novou maketu Bílého domu

Ochranka amerického prezidenta má v plánu vybudovat rozměrnou kopii Bílého domu. Vedení ochranky hodlá pomocí makety lépe připravit strážce prezidentova sídla na jejich práci. V posledních letech totiž došlo k několika vážným pochybením. Šéf služby Joseph Clancy kvůli tomu požaduje od Kongresu osm milionů dolarů (přes 200 milionů korun).  

Kritizovaná ochranka přichází se žádostí půl roku poté, co bývalý americký voják Omar Gonzales přelezl plot u Bílého domu a pronikl do Obamova sídla, kde jej až  po několika desítkách sekund členové prezidentovy ostrahy zadrželi. Po incidentu rezignovala tehdejší šéfka USSS Julia Piersonová a vedení převzal Clancy.
  
Ani pod ním se ale ochranka nevyvarovala vážného pochybení. Začátkem března nabourali její dva přední členové svým vozem do bezpečnostních zábran u Bílého domu, když se vraceli z noční pitky.