Izraelské volby: Netanjahu ohlásil vítězství, podle Herzoga je vše otevřené

Jeruzalém – Podle prvních odhadů je výsledek izraelských parlamentních voleb mimořádně těsný. Pravicový Likud současného premiéra Benjamina Netanjahua i středolevicová koalice Sionistický svaz zřejmě získaly shodný počet mandátů. Netanjahu již oznámil „velké vítězství“ a začátek vyjednávání o koalici. Sionistický svaz ale odmítá do oznámení konečných výsledků uznat porážku a věří, že vládu bude sestavovat on. Sečteno by mělo být ve středu ráno.

Po uzavření hlasovacích místností televizní stanice Channel 1 a Channel 10 ohlásily, že obě uskupení získala po 27 křeslech. Channel 1 později odhad poupravil ve prospěch Likudu, kterému zůstalo 27 mandátů, ale svaz o jedno křeslo přišel. Stanice Channel 2 zase uvádí pro Sionistický svaz 27 křesel a pro Likud 28 mandátů. 

Netanjahu označil výsledky voleb jako „velké vítězství“. „Navzdory očekávání: Velké vítězství pro Likud, velké vítězství pro lid Izraele,“ napsal na Twitteru premiér, který si zřejmě zajistil čtvrté funkční období.

Netanjahua by pak mohla podpořit i ultrakonzervativní náboženská strana Šas a rovněž Izrael je náš domov ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Pomyslným jazýčkem na vahách může být nová středopravicová strana Kulanu (hebrejsky Všichni). Koalice musí mít většinu 61 hlasů ve 120členném parlamentu. 

Prakticky okamžitě po skončení hlasování vyzval Netanjahu šéfa strany Židovský domov Naftaliho Bennetta k jednání o vytvoření pravicového kabinetu. Hovořit už měl i s Liebermanem. Strana Jednotný judaismus tóry údajně Netanjahuovi vzkázala, že se rozhodne až během středy, zda by se do koalice připojila. Rovněž i zástupci Kulanu Netanjahuovi i Herzogovi podle Times of Israel řekli, že se rozhodnou poté, co budou zveřejněny oficiální výsledky.

Livniová a Herzog tvrdí, že je zatím vše otevřeno
Zdroj: ČTK/AP/Ariel Schalit

Sionistický svaz: Radost Likudu je předčasná, vše je otevřené

Sionistický svaz, který tvoří labouristé Jicchaka Herzoga a strana Pohyb Cipi Livniové, zatím zbraně neskládá a odmítá přijmout porážku: „Dokud nebudou konečné výsledky, může se stát všechno. Jakákoliv prohlášení jsou předčasná, dokud nebudeme vědět, které strany do parlamentu prošly. Dnes v noci nebude učiněno žádné rozhodnutí. Vytvořili jsme vyjednávací tým, který bude pracovat na vzniku vlády vedené Jicchakem Herzogem.“

„Tyto výsledky přivedou labouristy zpátky k moci,“ prohlásil v noci Herzog a vyzval všechny sociální strany k vytvoření vlády „skutečného usmíření“. „Tak velké vítězství Strana práce nezaznamenala od roku 1992, kdy vyhrál Jicchak Rabin,“ ujistil Herzog své příznivce.

Sionistický svaz se může podle dřívějších spekulací spolehnout na podporu strany Budoucnost existuje bývalého ministra financí Jaira Lapida, levicovou stranu Merec a některé zástupce arabských stran.

Třetí nejsilnější stranou se vůbec poprvé v historii země stala Společná kandidátka sestavená ze čtyř arabských stran, která podle odhadů získala 13 křesel.

Netanjahuově předvolební kampani dominovalo téma bezpečnosti, ohrožované podle premiéra nejenom ze strany palestinských radikálů, ale také Íránu a islamistů bojujících v blízkosti Izraele. Herzog s Livniovou se zaměřili spíše na ekonomiku a sociální otázky. Rovněž měli v plánu vylepšit vztahy s Washingtonem.

Tomáš Pojar, bývalý velvyslanec v Izraeli: „Uvidíme, jak budou vypadat konečné výsledky. V tuto chvíli to vypadá tak, že Netanjahu má skutečně šanci zůstat premiérem. Souboj ale nebude do poslední chvíle jasný a koalice, která bude sestavována, bude čítat víc než malé množství stran.“

Redaktor ČT Jakub Szántó z volebního štábu strany Likud: „To, co ještě před několika hodinami vypadalo jako vynucené druhé místo, teď připomíná nečekané vítězství.“

Arabista Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu: „To, co Benjamin Netanjahu označil za velké vítězství, bude zřejmě vítězstvím o jeden jediný mandát. Nutno si říct, že i kdyby vyhrála dnešní opozice Jicchaka Herzoga, měl by Netanjahu pořád větší šanci sestavit koalici.“ 

Prezident: Izrael potřebuje vládu národní jednoty

Konečné výsledky by mohly být známy ještě v noci, ale oficiálně je má prezident Reuven Rivlin oznámit až 25. března. Rivlin hned po skončení hlasování ujistil, že udělá vše pro to, aby v zemi vznikla vláda národní jednoty: „Jsem přesvědčen, že jen vláda národní jednoty může zabránit rozpadu izraelské demokracie.“

Podle centrální volební komise dosáhla účast 71,8 procenta, což je o 4 % více než v minulých volbách v roce 2013.

Na předběžné výsledky voleb už reagovalo i palestinské hnutí Hamas. Podle něj by měl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás i strana Fatah okamžitě ukončit s Izraelci všechna jednání.