Image pirátů silnic se Polákům nelíbí. Jen pokuty ale nepomohou

Polské silnice dlouhodobě patří k nejnebezpečnějším v Evropské unii, za rok 2014 na nich zemřelo 3200 lidí. Na milion lidí tam připadá o třetinu víc obětí, než je unijní průměr. Policie proto hodlá znovu a radikálně zvýšit pokuty, dopravní experti ale namítají, že dopad bude jen omezený.

Podle polských policistů jsou nejčastější příčiny dopravních nehod riskantní jízda, pohrdání předpisy nebo špatný odhad situace. Země už má řadu nových silnic, návyky řidičů i počty obětí dopravních nehod se ale mění jen velmi pomalu. „Je mi jasné, že máme ještě hodně práce, abychom bezpečnost na polských silnicích zlepšili,“ potvrzuje i mluvčí polské dopravní policie Marek Konkolewski.

Bezohlednost polských řidičů ilustruje i nedávný případ z Varšavy, kdy se mladý řidič centrem města řítil víc než stokilometrovou rychlostí. Porušoval jeden předpis za druhým a jízdou se pak chlubil na internetu. Podle polské policie to není výjimka. Řada takových případů pak končí tragicky.

Image pirátů silnic se Polákům nelíbí (zdroj: ČT24)

Na polských silnicích ročně umírá 87 lidí na milion obyvatel. Na sousedním Slovensku je to polovina, Česko je někde uprostřed. Nálepka černé silniční ovce se Varšavě nelíbí. Zvyšuje proto počet dopravních kontrol i pevných fotoradarů. Od léta také chce výrazně zvednout pokuty i další postihy. „Řidič, který překročí ve městě povolenou rychlost o 50 kilometrů v hodině, musí počítat se zabavením řidičského průkazu,“ potvrdil Konkolewski.

Řada polských dopravních expertů ale varuje, že jen zpřísňování pokut tragickou situaci na silnicích nevyřeší. „Hlavní problém je v mentalitě polského řidiče: v pohrdání předpisy, nerespektování značek, spěchu i v nedostatku základní kultury jízdy,“ myslí si předseda Partnerství pro bezpečné silnice Bartlomiej Morzycki. Polskou pozornost proto poutají autoškoly a také osvětové reklamní kampaně. Jedna z posledních ukazuje milující muže, ze kterých se za volantem stávající zabijáci. Zabrzdit je má aspoň přímluva nejbližších.  

Polská dopravní policie
Zdroj: ČT24