Aktivisté: Asadova vláda zabíjela opět chlórem

Damašek - Syrské vládní jednotky podle aktivistů zaútočily jedovatým plynem. Údajně zabily šest lidí a desítky dalších zranily. Zdravotníci zveřejnili několik videí s trpícími dětmi. Není to poprvé, kdy vláda v Damašku čelí nařčení z použití chemických zbraní. Asad ale obvinění odmítá a naopak viní další strany konfliktu. Okolnosti posledního útoku není možné nezávisle ověřit.

Asadův režim popírá, že by použil chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Podle Syrské observatoře pro lidská práva je mezi mrtvými rodina se třemi dětmi. Zabít je měl chlór. Syrská vláda prý shodila na město Sarmín v provincii Idlib sud, z něhož se začal uvolňovat plyn. Zdravotníci zveřejnili celkem sedm videí z lékařského centra. Na jednom z nich je žena a tři děti – zjevně v bezvědomí. „Jedno z dětí je jen pár měsíců staré,“ říká třesoucí se mužský hlas. Na záběrech se pak objevuje osoba s plynovou maskou.

Na videu promlouvá i jeden ze svědků. „Máme tu asi 70 případů. Symptomy zahrnují podráždění očí a nosu i dušnost. Velmi pravděpodobně to způsobil chlór,“ říká. Syrská vláda obvinění odmítá. Zdroj z armády považuje informace o útoku v Sarmínu za propagandu. „Nepoužíváme tento typ bomb,“ konstatoval.

Syrská vláda, která se potýká již přes čtyři roky s ozbrojeným povstáním, se zavázala k likvidaci chemického arzenálu předloni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

Organizace Amnesty International (AI) tvrdí, že má důkazy o tom, že Asadova vláda bombardovala civilisty ve městě Rakka ovládaném Islámským státem. Podle ní jde v některých případech o válečný zločin.

Damašek prohlašuje, že útočí na pozice IS, podle AI ale letadla cílí také na hustě osídlené oblasti. Střely měly zasáhnout mešity, školy nebo třeba trh. Podle AI se Asadova vláda staví k masakrům lhostejně.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Loňský rok byl v Sýrii nejtragičtější za celé čtyři roky konfliktu. Zahynulo přes 70 tisíc lidí – většina z toho byli civilisté. Podle AI se dopouštějí válečných zločinů jak islamisté, tak i syrská vláda. Celá věc by podle organizace měla jít k Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Šéf vyšetřovací komise OSN pro Sýrii Paul Pinheiro mezitím oznámil, že je připraven vydat zatím tajné seznamy osob, které by mohly být souzeny za válečné zločiny spáchané v syrské válce. Jeho komise prý za čtyři roky konfliktu vypracovala pět seznamů a je připravena pohnat dotyčné před soud. „Podělíme se o informace o údajných vinících s prokuraturami, které jsou připraveny tyto osoby obžalovat před kompetentní a nestrannou justicí,“ řekl Pinheiro.

Na seznamech se ocitli vojenští velitelé a další armádní představitelé, ředitelé věznic a velitelé různých ozbrojených skupin. Vyšetřovatelé zdokumentovali množství zločinů od mučení přes vraždy až po využívání dětských vojáků.