Spekulace o vraždě kazašského exvelvyslance vyvrací i druhá pitva

Vídeň - Ani druhá pitva bývalého kazašského velvyslance v Rakousku a disidenta Rachata Alijeva nenasvědčuje cizímu zavinění jeho smrti. Exmanžel dcery prezidenta Nursultana Nazarbajeva se podle rakouských úřadů ve vazební věznici oběsil a jeho tělo už bylo pohřbeno na vídeňském ústředním hřbitově. Rakouské úřady požádaly švýcarské patology o druhou nezávislou pitvu poté, co se vyrojily spekulace o tom, že byl diplomat zavražděn.

Kazašské orgány činné v trestním řízení Alijeva stíhaly od roku 2007 za únos a vraždu Žoldase Timralijeva a Ajbara Chasenova, dvou manažerů bankovního ústavu Nurbank. V nepřítomnosti byl odsouzen ke 20 letům odnětí svobody a později mu kazašský soud přidal dalších 20 let za údajnou přípravu puče. Rakousko zamítlo dvě žádosti o Alijevovo vydání do vlasti, zahájilo ale vlastní vyšetřování a loni v červnu na Alijeva uvalilo vazbu. Na vlastní přání byl v cele sám, v noci z 23. na 24. února zde údajně spáchal sebevraždu - oběsil se na obvaze. Právníci 52letého diplomata ale pochybují, že by jejich klient zvolil dobrovolnou smrt.

Pochybnosti kolem Alijevovy smrti přiživily první toxikologické testy, které odhalily v jeho těle stopy barbiturátů, které jsou v Rakousku zakázané. Jejich přítomnost stále vysvětlena nebyla. Stále prý také chybějí technické expertizy k záběrům z bezpečnostních kamer instalovaných u vchodu do věznice a k elektronickému zamykacímu mechanismu od dveří do cel.

Právník Erich Gemeiner o sebevraždě svého mandanta nadále pochybuje a s odvoláním na anonymního informátora hovoří o tom, že příkaz k „neutralizaci“ svého bývalého zetě vydal prý kazašské tajné službě KNB už loni v červenci sám prezident Nazarbajev poté, co Alijev požádal v Rakousku o azyl.