Filipínské sestřičky v Libyi jsou v pořádku, nikdo je neunesl

Manila - Filipínská vláda popřela informaci o pondělním únosu čtyř filipínských zdravotnic v libyjské Syrtě. Filipínskému velvyslanectví v Tripolisu se podařilo s jednou ze zdravotnic navázat kontakt a ukázalo se, že všechny ženy jsou v pořádku. Jejich přítel je prý nyní převáží do bezpečí. V Libyi pracuje několik tisíc Filipínců a Manila je nyní začala evakuovat.

Člen jedné ze skupin libyjských milic v pondělí oznámil, že filipínské zdravotnice byly z nemocnice v Syrtě uneseny v pondělí odpoledne. Prohlásil také, že jeho oddíly pomohly evakuovat zbylé zahraniční členy personálu do města Misuráta.

Mluvčí filipínského ministerstva zahraničí Charles Jose dnes ale oznámil, že tomu tak není. „Jeden z jejich místních přátel je nyní převáží z ubytovny na bezpečnější místo. Naše velvyslanectví v Tripolisu tuto informaci ověřilo a můžeme říci, že tito čtyři občané Filipín nebyli uneseni. Náš chargé d´affaires s jednou z nich hovořil a jsou prý všichni v pořádku,“ sdělil Jose.

Od 6. března se v Libyi pohřešuje devět pracovníků ropného pole Ghaní. Je mezi nimi i jeden Čech, čtyři Filipínci, Rakušan, Ghaňan a dva Bangladéšané. Za únosem této skupiny jsou podle všeho radikálové z Islámského státu.