Brazilská prezidentka: Vláda demonstrantům naslouchá

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v pondělí prohlásila, že je připravena na dialog s protestujícími. Pro vládu je to prý povinnost. O rozsáhlém korupčním skandálu kolem státní energetické společnosti Petrobras, který je jedním z důvodů demonstrací, se však nezmínila. Do ulic o víkendu vyšlo kolem 1,7 milionu Brazilců.

Vůle národa se podle 67leté levicové prezidentky projevuje ve volbách a musí být respektována. Ale ulice jsou legitimním místem pro veřejné demonstrace, zdůraznila. „Vláda demonstrace na ulici slyší a bude je slyšet i nadále. Jsem otevřená dialogu,“ řekla politička v projevu přenášeném televizí. „Vláda má povinnost zahájit dialog,“ poznamenala na tiskové konferenci, na níž obhajovala nutnost nedávné úsporné politiky. Brazilský Kongres podle ní bude brzy projednávat balíček opatření pro boj proti korupci.

Dilma Rousseffová:

„Jedním z hlavních tématů demonstrací byl boj proti korupci a beztrestnosti. Všichni z nás naprosto souhlasíme s lidem a chci jasně deklarovat odhodlání přijmout opatření pro intenzivní boj proti korupci.“

Masových protestů v celé Brazílii se v neděli zúčastnilo dohromady odhadem zhruba 1,7 milionu lidí. Hlavním požadavkem byla ústavní obžaloba prezidentky v souvislosti s korupčním skandálem kolem společnosti Petrobras. O něm se ale Rousseffová, která se v lednu ujala svého druhého prezidentského mandátu, ve svém pondělním proslovu nezmínila.

Protestní pochody se konaly v době, kdy se Brazílii nedaří překonat ekonomickou a politickou krizi a vrátit se k hospodářskému růstu, který se zastavil v roce 2011. Právě tehdy se Rousseffová poprvé ujala úřadu.

Mnoho ekonomů očekává, že Brazílie se letos propadne do recese. Míra inflace je na desetiletém maximu a místní měna real klesla v letošním roce k dolaru o více než 22 %.

Rousseffová: Vláda je povinna zahájit dialog (zdroj: ČT24)