Po 10 letech civil: Princ Harry v armádě končí

Londýn – Po deseti letech služby opustí britský princ Harry v červnu armádu. Připustil, že toto rozhodnutí pro něj bylo obtížné, velmi se ale těší na budoucnost a hodlá se dál věnovat zraněným veteránům.

Třicetiletý princ, který byl během služby v armádě dvakrát vyslán rovněž do Afghánistánu, bude během svého posledního zahraničního vojenského angažmá přidělen v dubnu do australských měst Darwin, Perth a Sydney a zúčastní se také slavnostní připomínky stoletého výročí bitvy u Gallipoli v Turecku za 1. světové války.

O chystaném Harryho odchodu z armády spekuloval britský tisk už v únoru. V prohlášení ke svému odchodu Harry uvedl, že měl „neuvěřitelné štěstí“, že měl šanci sloužit v ozbrojených silách. Jeho zkušenosti, od obtížného výcviku na Královské vojenské akademii v Sandhurstu až po službu s „neuvěřitelnými lidmi“ v Afghánistánu, prý v něm zůstanou po zbytek života. „Za to budu vždy obrovsky vděčný,“ poznamenal. V poslední době se věnoval pomoci zraněným vojákům a v této činnosti hodlá pokračovat.

Harry, který je nyní čtvrtý v pořadí následnictví na britský trůn, absolvoval Sandhurst v roce 2006. Poté působil jako velitel průzkumné jednotky a na přelomu let 2007 a 2008 působil deset týdnů v Afghánistánu jako letecký návodčí, než byl jeho utajovaný pobyt zkrácen kvůli úniku do médií. Později absolvoval výcvik pilota bojového vrtulníku a podruhé sloužil v Afghánistánu v letech 2012-13 jako kulometčík na strojích Apache. Loni se stal štábním důstojníkem.