Milionáři Durstovi hrozí až trest smrti

Washington – Až trest smrti hrozí americkému realitnímu magnátovi Robertu Durstovi, který byl obviněn z vraždy a z nelegálního držení zbraní. Zadržen byl v sobotu v New Orleansu na základě losangeleského zatykače. Ten byl vydán kvůli 15 let staré vraždě a dalším deliktům. I kdyby ale byl Durst nakonec uznán vinným a odsouzen, popraven by nejspíš nebyl, protože trest smrti se v Kalifornii vykonává jen zřídkakdy.

Případ o víkendu v USA vyvolal značný rozruch, protože Durst se údajně nevědomky sám přiznal při natáčení dokumentu HBO „The Jinx“ o jeho životním příběhu. Malý připnutý mikrofon zachytil jeho samomluvu, když byl sám v koupelně. „Tak, a je to. Dostali tě… Co jsem to k sakru udělal? Zabil jsem je všechny, samozřejmě,“ říká milionář v dokumentu odvysílaném v neděli.

Závěrečná scéna filmu The Jinx (zdroj: ČT24)

Jedenasedmdesátiletý Durst je podle médií podezřelý z vraždy své přítelkyně, spisovatelky a scenáristky Susan Bermanové a prokuratura státu Louisiana ho dodatečně obvinila také z držení střelné zbraně a marihuany. Nyní je ve vazební věznici v New Orleans. Durst, který platí za podivína, je už dlouho podezírán také z vraždy své ženy Kathleen, která beze stopy zmizela v roce 1982, a z vraždy souseda z roku 2001. Nikdy mu však vina nebyla prokázána.

Novým důkazem hovořícím v Durstův neprospěch má být dopis, který před lety napsal zmíněné přítelkyni, která byla jeho asistentkou. Písmo z ručně psané adresy má shodné znaky jako rukopis, kterým anonym poslal krátce po její vraždě policii oznámení, že se v jejím bytě nachází mrtvola. Na obou dopisech je stejná pravopisná chyba - místo jména Beverly Hills tam stojí Beverley Hills. Sám Durst navíc v dokumentu říká, že tento anonym mohl policii poslat jen vrah. Asistentka byla zavražděna krátce předtím, než měla svědčit v kauze zmizelé manželky.

Nejstarší syn a předpokládaný hlavní dědic realitního impéria Durstů (rodinný majetek odhadl magazín Forbes na čtyři miliardy dolarů - přes 105 miliard Kč) se s rodinou rozešel poté, co otec před smrtí učinil šéfem podniku jeho mladšího bratra Douglase. Ten zatčení sourozence přivítal a prý doufá, že „bude konečně uznán vinným za vše, co udělal“.