Ozbrojenci unesli v libyjské Syrtě čtyři filipínské sestřičky

Syrta - Neznámí ozbrojenci unesli dnes za bílého dne z nemocnice v libyjské Syrtě čtyři filipínské zdravotní sestry. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenovaného libyjského představitele, člena milic, který v oblasti bojuje proti islamistům. Počátkem měsíce nejspíš radikálové napojení na hnutí Islámský stát (IS) unesli při útoku na libyjské ropné pole Ghaní dalších devět lidí, mezi nimi i českého občana.

Syrta (Sirte), která leží asi 500 kilometrů východně od Tripolisu, je v rukou islamistických milic včetně hnutí Ansar aš-Šaría. Právě v tomto městě byla v prosinci a v lednu rovněž unesena skupina koptských křesťanů. Později ozbrojenci z IS zveřejnili na internetu video, na němž bylo zachyceno stětí těchto rukojmí.

V Libyi vládne chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Ty odmítají složit zbraně a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.

Země má momentálně dva parlamenty a vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, pokračuje ve své činnosti v Tripolisu.

V roce 2011 se Syrta zapsala do historických análů coby místo, kde byl zastřelen libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, ostatně původem rodák z tohoto města.