Na milion lidí vyšlo v Brazílii do ulic, kvůli korupci a hrozící recesi

Napříč Brazílií se dnes uskutečnily protestní pochody. Důvodem je stagnující ekonomika, rostoucí ceny a také korupce. Možná až milion lidí v ulicích brazilských měst tak požadovalo i zahájení ústavní obžaloby levicové prezidentky Dilmy Rousseffové, kterou podezírají ze zneužití pravomocí.

V Brazílii protestuje milion lidí (zdroj: ČT24)

Brazílii se nedaří překonat ekonomickou a politickou krizi a vrátit se k hospodářskému růstu, který se zastavil v roce 2011. Tehdy nastoupila do úřadu také současná prezidentka země Dilma Rousseffová. Mnoho ekonomů očekává, že Brazílie se letos propadne do recese. Brazilci se ale s přetrvávající situací nechtějí smířit, což dali najevo dnešním protestem. Podle televizních záběrů je ale většinou poklidný.

Demonstrace se konají ve více než sedmi desítkách měst po celé zemi. Nejvíce demonstrantů je hlášeno ze Sao Paula, kde se jich podle agentury AFP sešlo přes půl milionu. Vysoká je účast i v Riu de Janeiro a v hlavním městě Brasília. Asi 15 tisíc lidí demonstrovalo přímo u slavné pláže Copacabana.

Prezidentka Rousseffová čerstvě započala druhé volební období v úřadu. Odpůrcům se nelíbí vedle špatného ekonomického stavu země také výrazný korupční skandál ve státní energetické společnosti Petrobras, který je považován za vůbec největší případ korupce v dějinách Brazílie. Zatím to nevypadá, že by se prezidentka chystala rezignovat nebo že by jí hrozilo obvinění ze zneužití pravomocí.

Velké protesty naposledy zasáhly Brazílii v roce 2013. Tehdy se mnozí bouřili proti vysokým výdajům v souvislosti s konáním fotbalového mistrovství světa v roce 2014. Tyto masivní demonstrace nebyly tak poklidné jako ta dnešní.