Ze střelby na dva policisty ve Fergusonu obvinili dvacetiletého muže

St. Loius – Za dva postřelené policisty při středeční demonstraci ve Fergusonu údajně může dvacetiletý muž. Zadržený Jeffrey Williams se přiznal, tvrdí ale prý, že mířil na někoho jiného. Policie ho obvinila.

Jeffrey Williams se v noci ze středy na čtvrtek zapojil do protestu před policejní služebnou ve Fergusonu. Střelba se na místě ozvala krátce po půlnoci místního času. Podle svědků zazněly tři výstřely ve chvíli, kdy se dav protestujících začínal rozcházet. Dvě kulky zasáhly příslušníky policie - jeden byl zasažen do obličeje a druhý do ramene. Williams se podle prokuratury k činu přiznal.

Muž pochází ze St. Louis a je černé pleti. Podle policie je Williams v podmínce za přechovávání kradených věcí. Dopadli ho po rozsáhlé pátrací akci, policistům měly pomoci záběry z pouličních kamer a informace od veřejnosti. Protože při protestu útočník pálil na policisty z automobilu, vyšetřovatelé nevylučují, že terčem palby nebyli oni, ale někdo jiný. Podle agentury AP tuto verzi prosazuje i obviněný.

Násilí a nepokoje ve Fergusonu

Město poslední měsíce zmítaly rasové nepokoje. Protože federální ministerstvo spravedlnosti začátkem března zveřejnilo zprávu o rasové zaujatosti místních úřadů vůči černochům, rezignoval městský policejní šéf Thomas Jackson. Demonstranti se ve středu opět shromáždili, protože požadovali odchod i dalších policistů. 

Ze střelby na dva policisty ve Fergusonu obvinili dvacetiletého muže (zdroj: ČT24)

Policie ve Fergusonu je terčem ostré kritiky od loňského léta, kdy ve městě bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna. Ten byl podezřelý, že v obchodě ukradl doutníky, avšak policista Wilson ve chvíli, kdy jej šesti ranami zastřelil, o krádeži nevěděl. Incident rozpoutal na předměstí St. Louis násilné nepokoje, které později zesílily, když Wilson nebyl obviněn z žádného trestného činu.