Porošenko: Dohody o příměří zkrachovaly, přišel čas sankcí

Berlín – Podle ukrajinského prezidenta dohody z Minsku zkrachovaly. Petro Porošenko v rozhovoru pro německý deník Bild obvinil z porušování příměří v Donbasu Moskvu. Dohody byly podepsány v polovině února. Od té doby bylo nahlášeno asi přes tisíc případů porušení klidu zbraní, upozornil Porošenko s tím, že přišel čas na tvrdší sankce vůči Rusku.

  • Únorová dohoda z Minsku: Kromě zastavení palby ukládá oběma stranám stažení těžkých zbraní z linie fronty a výměnu zajatců. Stanoví rovněž harmonogram politických reforem, jejichž cílem je decentralizace státní správy. Smlouva přispěla k oslabení bojů, armáda i povstalci se ale vzájemně obviňují z jejího porušování.  

Minské smlouvy se pro Ukrajinu staly „nadějí, nikoli realitou,“ řekl Bildu Porošenko. „Pravda je taková, že ujednání nefunguje. Z ruské strany se denně střílí, často víc než šedesátkrát za den. Celkem bylo příměří porušeno v 1100 případech,“ konstatoval prezident.   

Podle Porošenka Kyjev všechny body minských dohod plní. Povstalci si ale včera stěžovali, že vláda stále nezveřejnila seznam vzbouřeneckých území, na něž se má vztahovat zvláštní status. Tento soupis už vypracovala ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany. Dokument ale musí schválit ukrajinský parlament, který se sejde v úterý. V platnost vstoupí až podpisem prezidenta. 

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Porošenko dále v rozhovoru uvedl, že pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stále nemají přístup k linii fronty, aby mohli plně kontrolovat stahování těžkých zbraní. To podle něj situaci komplikuje.  

Evropa by podle Porošenka měla na porušování příměří ze strany Ruska reagovat sankcemi. „Mohou to být další sankce, přinejmenším ty nynější je nezbytné prodloužit do konce roku,“ poznamenal. Vyzval v této souvislosti k bojkotu světového fotbalového šampionátu, který bude v roce 2018 hostit Rusko. „Dokud jsou ruská vojska na území Ukrajiny, považuji mistrovství světa v Rusku za nemyslitelné,“ dodal Porošenko. 

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergiy Vaganov

Donbas se dočkal další humanitární pomoci z Ruska

Do oblastí kontrolovaných proruskými separatisty mezitím dorazil další ruský konvoj nákladních aut s humanitární pomocí. Oznámila to agentura TASS, podle níž zhruba 80 vozidel přivezlo 700 tun nákladu.  

Z Ruska přibyly na Donbas už dvě desítky takovýchto humanitárních výprav. Kyjev Moskvu podezírá, že touto cestou posílá vojenský materiál povstalcům. Moskva ale nařčení odmítá a tvrdí, že jde čistě o pomoc pro obyvatelstvo sužované konfliktem.

Vydáno pod