Turecko vrátilo britské teenagery - chtěli se připojit k islamistům

Londýn - Turecko poslalo zpět do Británie tři teenagery, kteří se podle všeho chtěli připojit k Islámskému státu (IS) v Sýrii. Trojice byla zatčena kvůli podezření z přípravy teroristických útoků, oznámil Scotland Yard. Dva sedmnáctiletí chlapci ze severozápadu Londýna a další devatenáctiletý mladík přiletěli do Británie v noci.

Mladíci ve věku 17 až 19 let byli zadrženi v Istanbulu na popud britských úřadů. Z Turecka prý měli namířeno do Sýrie. Po příletu do Londýna byli obviněni z přípravy teroristických útoků. Británii opustili před několika dny. Podle policie se chtěli v Sýrii připojit k islámským extremistům. Jejich jména policie neoznámila.
  
Trojice je zatím poslední z rostoucího počtu Britů, kteří se snaží proniknout do oblastí ovládaných radikály z IS. V únoru s tímto cílem ze Spojeného království do Turecka vyrazila trojice britských dívek. Těm se to zřejmě podařilo.

Příběh britských školaček

Zatímco tři britské dívky mezi patnácti a šestnácti lety Šamima, Amira a Kadiza čekaly osmnáct hodin na autobusovém nádraží v Istanbulu na spoj na východ Turecka, jejich rodiče je zoufale hledali u kamarádů v Londýně. Nikdo netušil, že tři bezproblémové premiantky tajně odletěly, aby se přidaly k Islámskému státu.

Na východě Turecka, kam je dovezl autobus, čekali na dívky převaděči. Britská a turecká vláda se teď přou, jestli bylo možné je během tří kritických dní zachránit.

K islamistům se už pokusilo připojit 700 Britů
  
Podle britského poslance Keitha Vaze dnešní případ tří britských teenagerů dokazuje, že se do válečných zón v Sýrii snaží proniknout mnohem větší počet mladých Britů, než se dosud soudilo. Podle odhadu britské policie se o proniknutí k extremistům pokusilo dosud zhruba
700 občanů Británie. Podle britského listu The Sunday Telegraph se už asi polovina vrátila domů.

Týdeník napsal, že ministerstvo vnitra bude nuceno naplánovat nový postup v boji proti extremismu. Zmiňuje se o změně pravidel pro získání občanství. Lidé prý budou muset prokázat, že sdílejí „britské hodnoty“. Podmínkou by také měla být znalost angličtiny. Ministerstvo vnitra informace listu nekomentovalo.

K islámským radikálům v Iráku a Sýrii by se mohlo do konce roku připojit až 10 000 Evropanů, varoval nedávno francouzský premiér Manuel Valls. Nyní jich po boku džihádistů z Islámského státu bojuje 3000.

Vydáno pod