Letadla budoucnosti: Z Paříže do Tokia za 3 hodiny

Dohady o místo u okénka budou zřejmě v letadlech budoucnosti díky novým technickým vychytávkám zbytečné. Let má být tak rychlý, že si pasažéři ani neuvědomí, kde vlastně sedí. Třeba cesta z Paříže do Tokia má trvat pouhé tři hodiny. Supersonická a hypersonická letadla se stanou podle konstruktérů hitem 21. století.

Konstruktéři vyvíjejí letadla budoucnosti. Bleskurychlý let by pro ně měl být pouhou rutinou. „Podle našeho plánu bychom chtěli uskutečnit první komerční let v letech 2040 až 2050, ale záleží to na technickém pokroku,“ uvedl designér Airbusu Emmanuel Blanvillain. 

Supermoderní letouny podle konstruktérů hravě překonají i legendární concordy, které zdolaly Atlantik za tři hodiny. Osudnou se evropským nadzvukovým mohykánům stala nehoda u Paříže na přelomu tisíciletí. 

Sonické letouny by zvládly téměř deset tisíc kilometrů za stejnou dobu jako chodci trasu z Hradce Králové do Pardubic nebo vlaky vzdálenost mezi Prahou a Ostravou. „Úkolem pro nová superrychlá letadla v porovnání s těmi, která známe, je zkrácení času cestování,“ podotkl Blanvillain.  

Sonická letadla budoucnosti mají překonat Concordy (zdroj: ČT24)

Modely nejmodernějších vzdušných korábů se testují v aerodynamických tunelech. Základním předpokladem úspěchu je pohodlí pro pasažéry. Ti by měli ve vzduchu získat jen příjemné zážitky. „Chceme, aby zahřívaných částí bylo co nejméně. Pasažéři by tak neměli být vystavěni větším teplotám než při normálním letu,“ konstatoval konstruktér Burkard Esser. 

Novinky chystá NASA i zbrojaři

Na letouny s raketovým pohonem sází i NASA. Lety na oběžnou dráhu Země pro běžné cestující by tak nemusely zůstat jen zbožným přáním. Evropané zase počítají se stroji, které by kombinovaly raketové a proudové motory. Ty rychlejší by se zažehly až při letu.  

Sonická letadla ovšem lákají také zbrojaře. Američanům zatím v tomto ohledu konkuruje Čína. Loni v lednu otestovala kluzák, který by na zdolání letu mezi Evropou a japonskou metropolí nepotřeboval ani hodinu. Modely letounů budoucnosti tak ztělesňují svatý Grál dopravy i vojenskou hrozbu.