Džihádista John mi nožem přejížděl po krku, vyprávěl novinář

Damašek - Osvobozený rukojmí Islámského státu (IS) vyprávěl, jak s ním zacházel známý radikál Džihádista John. „Přejel mi nožem po krku a ptal se: 'Cítíš to? Chladné, že? Dovedeš si představit tu bolest, když se řeže? Nepředstavitelná bolest',“ popsal hororový zážitek španělský novinář Javier Espinosa. Teroristé prý zřídili u Aleppa své „Guantánamo“, v němž drželi přes 20 rukojmích. Sedm z nich je už po smrti.

Espinosa se dostal na svobodu loni v březnu. Podrobnosti svého zajetí popsal v dnešním vydání španělského listu El Mundo a britského deníku The Sunday Times. Dřív prý promluvit nemohl, protože islamisté hrozili, že jinak zabijí další zajatce. 

Ve vile v Aleppu byl španělský novinář vězněn spolu s dalšími 22 lidmi - Evropany, Američany a jednou ženou z Latinské Ameriky. Šlo prý o humanitární pracovníky nebo novináře. Během svého zajetí poznal Espinosa i Alana Henninga, Jamese Foleye a Petera Kassiga, kteří už byli zavražděni.    

Džihádista John
Zdroj: YouTube/Sky News

Na vlastní kůži se seznámil i s jejich údajným vrahem. Muž známý pod přezdívkou „Džihádista John“ mu prý přejížděl ostřím po krku, zatímco mu líčil bolesti uřezávání hlavy. „Nejdříve dojde k přeříznutí tepny. Krev se smísí s tvými slinami. Druhý řez otevře krk, nebudeš moci dýchat nosem,“ popisoval islamista pocity rukojmích před smrtí. 

Radikál měl prý rád drama – nosil s sebou metrový meč, který používaly muslimské armády ve středověku. „Beatles - jak jsme říkali třem britským bojovníkům, kteří nás hlídali - měli rádi takové divadýlko,“ píše Espinosa.   

  • Džihádista John je Brit kuvajtského původu. Jmenuje se Mohammed Emwazi a je to 26letý vysokoškolák.

Espinosa označil strážce za psychopaty. Zajatcům prý s oblibou ukazovali fotografie už zabitých rukojmích, skrz zdi svých cel pak celé noci slyšeli křik a rány i jednotlivé výstřely. Museli se dívat jmenovitě na fotografie z popravy ruského zajatce, inženýra Sergeje Gorbunova. Ten byl unesen v říjnu 2013 a zavražděn podle Espinosy v březnu 2014. „Šajch (šéf strážců) mu (Gorbunovovi) vpálil explozivní náboj do hlavy,“ chlubil se prý jeden z hlídačů. „Možná skončíte stejně jako on! Nebo vás donutíme ho vyhrabat ze země a vykopat nový hrob, kam vás pošleme spát spolu s ním.“    

Z 23 vězňů bylo podle Espinosy 15 propuštěno, šest zavražděno a Američanka Kayla Muellerová v únoru zemřela - podle tvrzení IS při americkém náletu. Osud britského fotoreportéra Johna Cantliea, vězněného společně s nimi, je nejasný. IS nedávno zveřejnil video, na němž je Cantlie naživu.

Vydáno pod