„Albánci mají v kufru mrtvoly“. Prostořeký Clarkson vždy šokoval

Řidiči kamionů vraždí prostituky, Mexičani jsou lenoši, Albánci mají v kufrech aut mrtvoly. Odvolaný moderátor Top Gearu umí být sarkastický. Fanoušci oceňují jeho originalitu, podle kritiků je prostě buran. Nakonec se stala Clarksonovi osudnou rvačka s producentem, kterou BBC sám nahlásil. Petici za jeho návrat podepsal už skoro milion lidí. BBC teď stojí před těžkou volbou - buď povolat Clarksona zpět a ohrozit svou pověst, nebo přijít o diváky v desítkách zemí světa.

V neděli večer si diváci Top Gearu zapínali BBC, aby mohli sledovat svou oblíbenou show. Včera k tomu ale nedošlo. Hlavní tvář pořadu totiž vedení stáhlo z obrazovky. Clarkson údajně udeřil do obličeje produkčního, protože mu neobstaral jídlo podle jeho představ. Incident řeší zvláštní komise. Kontroverzní moderátor ale zůstává pořád stejně sarkastický a prostořeký. „Aspoň teď stihnu zápas Chelsea,“ reagoval na rozhodnutí BBC. 

Fanouši ho považují za osobnost s originálním stylem, kritici za neomaleného burana.  Za svou kariéru už stihl pozurážet spoustu jednotlivců, národností nebo profesí. „Je to těžká práce. Řadit, řadit, řadit, kouknout se do zrcátka, řadit, zavraždit prostitutku, řadit, řadit, vraždit…,“ pustil se moderátor do řidičů kamionů. 

Svého černého psa pojmenoval Didier Dogba po slavném fotbalistovi černé pleti Chelsea. Za pojídače psů zase označil zaměstnance korejské automobilky Hyundai. Se státními zaměstnanci, kteří stávkují za důchodovou reformu, by naložil tvrdě. „Vzal bych je ven a popravil bych je před zraky jejich rodin,“ prohlásil Clarkson. Mexičany označil za líné a nechvalné mínění má zjevně také o Albáncích. „Uvědomili jsme si, že když si někdo z albánské mafie vybírá auto, nejdůležitější pro něj bude toto: Vejde se mi mrtvola do kufru?“ konstatoval kontroverzní moderátor. 

168 hodin: Kontroverzní výroky moderátora Top Gearu (zdroj: ČT24)

BBC se už za moderátorovy výroky musela veřejně omluvit. Clarksonovy výstřelky ale diváky neodradily - právě naopak. „On je, jak říkáme, hodně 'old school' - stará škola. Kašle na politickou korektnost a je mírně rasistický, sexistický, homofobický,“ říká jeden z diváků Top Gearu Will Rust. 

Politicky korektní část Britů a médií mu naopak vyčítá, že je společensky nezodpovědný. „Zatímco novináři si myslí, že bychom dnes měli myslet na Afriku, globální oteplování a na to, aby ve světě nebyl hlad, tak oni myslí na to, jak se svézt autem za 10 milionů korun a projet ho na okruhu dveřmi dopředu,“ podotkl publicista Luděk Staněk. 

Odvolat Clarksona? Jako byste oběsili královnu, říká moderátorka

Britská média teď zaplavila vlna emotivních reakcí. Petice za jeho návrat má na milion podpisů. Známá moderátorka Katie Hopkinsová dokonce přirovnala odvolání Clarksona k oběšení královny. „Myslím si, že Jeremy Clarkson jako mnoho jiných – včetně mě – má pocit, že té práci hodně rozumí. S rostoucí popularitou  pořadu mu samozřejmě dává okolí za pravdu, takže jeho jistota je čím dál tím větší,“ poznamenal moderátor Leoš Mareš.   

Adam Rezek, režisér 

„Tolerance je v nějakých případech nutná. Je spousta herců, kteří jsou hodní, ale ze kterých nic nevypadne, nic z nich nevyzařuje, pak přijdou takoví lotříci, kteří trošičku zazlobí, ale vím, že když přijdou na plac, že se plně soustředí, že to tam prostě dají a že to má nějaké charisma.“

Británie současně spekuluje o tom, co přesně se mezi moderátorem a produkčním odehrálo a jestli nejde jen o marketingový tah s cílem upoutat na pořad větší pozornost. Staněk si to ale nemyslí. „Marketingový tah to rozhodně nebyl. Pokud to něco bylo, tak Clarksonův pokus nebo příprava na to z BBC odejít. Respektive vyjednávat o nové smlouvě,“ míní publicista. 

Top Gear
Zdroj: ČT24/ČTK/Šulová Kateřina

Top Gear s 350 miliony diváků po celém světě je bezkonkurenčně nejúspěšnější pořad BBC. Populární show má obří náklady, díky nimž si můžou tvůrci dovolit i helikoptéry, lodě nebo vojenskou techniku. S motoristickým magazínem původně nabízejícím praktické rady řidičům má dnes Top Gear ale už jen málo společného. „Britští novináři už ho dnes s jistou mírou ironie popisují jako pořad, ve kterém se tři stárnoucí plešatící tloustnoucí muži stále nedokáží vyrovnat s krizí středního věku,“ prohlásil Staněk. 

I přesto Clarkson pomáhá Top Gearu vydělat v přepočtu na dvě miliardy korun ročně. Světovou superstar už lákají konkurenční televize. BBC teď čeká nelehké rozhodování - zatímco s Clarksonem se sotva vyhne dalším skandálům ohrožujícím pověst veřejnoprávní televize, bez něj přijde o peníze, úspěšný pořad a diváky v padesáti zemích světa.