Peking: Celistvost Ukrajiny uznáváme, s Krymem je to složité

Peking – Patří Krym Ukrajině, nebo už Ruské federaci? Na tuto otázku odmítá čínský premiér rok od anexe poloostrova odpovědět. Li Kche-čchiang prohlásil, že jde o komplikovanou záležitost. Čína ale uznává svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny. Dnes skončilo jedenáctidenní zasedání čínského parlamentu. Posvětil snížení ročního růstu ekonomiky na 7 procent i opatření na boj proti korupci a znečištění prostředí.

Ukrajinská krize podle šéfa čínského kabinetu zhoršila „složitost geopolitické situace a ovlivnila proces zotavování globální ekonomiky“. „Stále doufáme, že lze tento problém vyřešit dialogem, jednáním a konzultacemi,“ podotkl. 

Pokud jde o celistvost Ukrajiny, tak má Peking jasno. „Pokud jde o Ukrajinu, Čína zaujala nestranné a logické stanovisko. Respektujeme nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny,“ uvedl Li na tiskové konferenci, kterou uspořádal po skončeném zasedání čínského parlamentu.   

Otázku Krymu ale předseda čínské vlády odmítá řešit. „Co se týče Krymu, jsou s tím spojené složité faktory. Ale také doufáme, že to lze vyřešit politicky cestou dialogu a že sousedé mohou žít vedle sebe v míru,“ uvedl Li.  

  • Rusko anektovalo ukrajinský Krym před rokem poté, co byl sesazen proruský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč. O připojení poloostrova rozhodlo referendum zorganizované na Krymu pod dohledem ruských vojáků. Kyjev ani Západ výsledky referenda neuznal. 

Čína a Rusko mají podobný názor na řadu mezinárodních záležitostí a Peking nechce v Moskvě ztratit důležitého spojence. Proto si dává velký pozor, aby se nenechal zatáhnout do sporu Ruska se Západem kvůli budoucnosti Ukrajiny. Nemá ani zájem zapojit se do diplomatického úsilí krizi ukončit.

Výsledky jednání čínského parlamentu 

  • Zákonodárci posvětili vládní plán, který počítá se snížením ročního růstu ekonomiky ze 7,5 procenta na sedm procent, jakož i opatření na podporu zaměstnanosti, boj proti korupci a proti znečištění ovzduší. 
  • Odsouhlasili i zvýšení armádního rozpočtu o 10,1 procenta
  • Premiér se vyslovil také k problematickým vztahům s Japonskem. Řekl, že čínsko-japonské vztahy čeká zatěžkávací zkouška v souvislosti s tím, jak se Japonsko postaví ke své válečné minulosti. V letošním roce si svět připomíná 70. výročí druhé světové války.