Venezuelská armáda cvičí obranu před americkou agresí

Caracas - Venezuelská armáda zahájila rozsáhlé vojenské cvičení. Manévry mají podle prezidenta Nicoláse Madura odvrátit bezprostřední hrozbu americké agrese. Akce se účastní desetitisíce venezuelských vojáků a potrvá deset dní. Spory mezi Caracasem a Washingtonem se vyostřily poté, co Bílý dům uvalil na latinskoamerickou zemi další sankce.

Vojenské cvičení venezuelské armády (zdroj: ČT24)

Vojenské cvičení odstartoval ministr obrany Vladimir Padrino López na základně Fort Tiuna v Caracasu, největším vojenském komplexu v zemi. Ministr prohlásil, že sankce, které Washington proti socialistické vládě ve Venezuele vyhlásil, představují naléhavé ohrožení. Ozbrojené síly se proto musejí připravit na to, aby dokázaly uhájit venezuelskou nezávislost.

  • Nicolás Maduro, prezident Venezuely: "Akce má jednomyslnou a absolutní podporu Venezuely. Je to reakce na politiku Spojených států, která ohrožuje naši vlast."

Americký prezident Barack Obama počátkem týdne v prezidentském dekretu označil Venezuelu za hrozbu národní bezpečnosti USA a vyhlásil sankce proti sedmi venezuelským činitelům. Jde především o představitele venezuelských špionážních a bezpečnostních složek. Caracas v reakci povolal domů ke konzultacím svého nejvyššího diplomata v USA.

  • Jen Psakiová, mluvčí amerického ministerstva zahraničí: "Jde o realizaci toho, na čem jsme už měsíce pracovali. Zakročili jsme proti těm, kdo porušují lidská práva a potlačují občanskou společnost."

Obamův dekret rozšiřuje platnost zákona o sankcích proti Venezuele schváleného už koncem loňského roku. Washington tehdy na sankční seznam zařadil víc než dvě desítky vysoce postavených Venezuelanů. Napětí mezi oběma zeměmi pak výrazně vzrostlo počátkem února, kdy prezident Maduro obvinil druhého muže USA Joe Bidena z přípravy převratu ve Venezuele.