Sobotka: Česko s teroristy vyjednávat nebude

Praha – Česká republika nebude s teroristy vyjednávat, předpokládá premiér Bohuslav Sobotka. Islamisté pravděpodobně unesli při nedávném útoku na ropné pole Ghaní i jednoho Čecha. Jak bude Praha postupovat konkrétně v jeho případě, nechtěl premiér spekulovat. O jeho osudu prý žádné nové informace nemá.

„Předpokládám, že s teroristy vyjednávat nebudeme jako Česká republika,“ uvedl premiér. Zda to bude platit i v libyjské kauze, nicméně nechtěl spekulovat. „Primárně nám jde teď o to, abychom našeho občana našli. Pokud je možné mu nějakým způsobem pomoci, tak abychom mu pomohli, a zbytek je, myslím si, naprosto předčasná spekulace,“ konstatoval.   

Sobotka očekává, že zástupce ministerstva zahraničí bude vládu o vývoji pátrání po pohřešovaném Čechovi informovat na jejím pondělním zasedání. „Zatím nové informace k této situaci nemáme,“ poznamenal.

Po Čechovi pátrá nově také Interpol 

Podle rakouské a filipínské diplomacie pracovníky unesli radikálové z libyjské odnože organizace Islámský stát. Také Česko tuto verzi považuje za nejpravděpodobnější.  

Islamisté
Zdroj: ČT24/ISIFA

Po Čechovi už vyhlásil pátrání také Interpol, který zveřejnil jeho jméno spolu s fotografií. Čech se pohřešuje spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem. Skupina pracovala v severoafrické zemi pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. 

Mluvčí společnosti zdůraznil, že všichni pracovníci byli v Libyi dobrovolně. Dostali možnost kdykoli práci ukončit a odcestovat. Ti, kteří zůstali, písemně stvrdili, že tak činí dobrovolně. Podle rakouského listu Der Standard navíc chystala VAOS právě na den útoku, ke kterému došlo minulý pátek, evakuaci svého personálu z ropných polí Ghaní a Zilá. Nakonec se jí podařilo zachranit pouze 51člennou osádku druhého ropného pole. 

  • Server iDNES.cz publikoval informaci, že Čech unesený islámskými teroristy žil s rodinou na Vysočině a u společnosti poskytující servis pracovníkům na ropných polích fungoval jako koordinátor cateringu. 

Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka je v současnosti celá záležitost věcí zpravodajských služeb. Praha do regionu také vyslala dva diplomaty, kteří už jsou na místě s úkolem sbírat informace a zajišťovat kontakty.

Vydáno pod