Byla vražda Němcova na objednávku? Stopy prý vedou na Ukrajinu

Moskva – Vražda opozičního politika Borise Němcova byla naplánována v zahraničí. Myslí si to ruští vyšetřovatelé. Podle policie by mohl být objednavatelem muž, který je podezřelý z příprav atentátu na Putina. A teď bojuje proti separatistům na Donbasu. Informoval o tom list Komsomolskaja pravda. Podle ruské opozice je za vraždu odpovědný Kreml. Němcovův kolega Ilja Jašin prohlásil, že by měla být v dubnu zveřejněna Němcovova kritická zpráva o ruské roli v ukrajinské krizi. Zadržovaný podezřelý Zaur Dadajev si stěžuje na mučení.

Údajným inspirátorem Němcovovy vraždy je podle ruského listu Čečenec Adam Osmajev. Ten byl údajně jedním z organizátorů atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Osmajevův údajný spolupachatel Ilja Pjanzin byl v září 2013 odsouzen v Moskvě k deseti letům vězení. „Osmajev nedosáhl na Putina, a tak si vybral jiný, dostupnější cíl,“ napsala Komsomolskaja pravda. „Cílem vraždy bylo znectít Rusko, postavit ho do nepříznivého světla a dosáhnout toho, aby Putin vypadal v očích světové veřejnosti jako ztělesnění pekla,“ konstatoval list.   

Jak to bylo s údajným atentátem na Putina?

Příprava údajného atentátu na Putina byla odhalena v okamžiku, kdy v lednu 2012 v pronajatém bytě v ukrajinském přístavním městě Oděse náhodně vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátníků. Pjanzin byl se zraněním hospitalizován. Jeho údajný komplic Osmajev uprchl, než se ho podařilo vypátrat a zatknout. Po svržení proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče se Osmajev dostal na svobodu a zapojil se do boje proti proruským povstalcům. Podle zpráv z února se údajně stal novým velitelem čečenského praporu bojujícího na Donbasu.

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek 27. února, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Podle vyšetřovatelů zmáčkl spoušť zadržený Čečenec Zaur Dadajev a všechny další zatčené osoby jsou do případu zapleteny, píše ruský list. Policie ale prý nemá pochyb o tom, že šlo o vraždu na objednávku, která měla zdiskreditovat ruské vedení. 

Dadajev se měl původně k vraždě Němcova přiznat, pak to ale odvolal. Vězněného Zaura Dadajeva nyní navštívila v káznici Lefortovo členka prezidentské rady pro lidská práva Jelena Masjuková. Dadajev při její návštěvě uvedl, že byl tři dny držen ve sklepení s pytlem na hlavě a s rukama připevněnýma pouty k topení. Při výslechu pak prý dostával elektrické šoky a má silné bolesti nohou. Když si stěžoval, vězeňská služba tomu údajně nevěnovala pozornost. O možném mučení mluvil i člen kremelské konzultativní rady pro lidská práva Andrej Babuškin. Podle něj se Dadajev přiznal pod tlakem mučení. Sám prý Dadajeva navštívil v cele a viděl na jeho těle „četná zranění“.

Němcovova dcera
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Paul Zinken

Opozice obviňuje Kreml, zveřejní Němcovovu zprávu o ruské roli na Ukrajině

Dadajev údajně vyšetřovatelům řekl, že zabil Němcova kvůli jeho protimuslimským výrokům. Němcovův blízký přítel a stranický kolega ale tuto verzi odmítá. „Naše nejhorší obavy se naplnily. Ten, kdo stiskl spoušť, bude obviněn, zatímco ti, kdo si skutečně objednali zabití Němcova, budou volní,“ uvedl Jašin na Twitteru. „Nesmyslná teorie vyšetřovatelů týkající se islamistických motivů jen vyhovuje Kremlu a nevrhá ani stín viny na Putina,“ tvrdí opoziční politik. Z odpovědnosti za vraždu obvinil Kreml i opoziční předák Navalnyj nebo Němcovova dcera. 

Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi. Pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů. Podle Jašina bude Němcovova zpráva publikována během dubna, protože se opozici podařilo získat většinu jeho materiálů.