Vysychající drahokam mezi písky vyhlíží záchranu, experti jsou opatrní

Jordánsko ve spolupráci s Izraelem rozjíždí přípravné práce na záchranu Mrtvého moře. Ambiciózní projekt se má vypořádat s vysycháním moře přezdívaného drahokam uprostřed písků. Podle odborníků ale v první fázi úbytek vody jenom nepatrně zpomalí.

Události ČT: První fáze záchrany Mrtvého moře se rozbíhá (zdroj: ČT24)

Se záchranou Mrtvého moře pomůže Rudé moře. Podle nedávno podepsané smlouvy postaví Jordánsko a Izrael obří odsolovací stanici na břehu Rudého moře. Po výrobě pitné vody zbyde slaná kaše, která se následně přečerpá 180 km dlouhým potrubím do Mrtvého moře. Záměr financuje skoro miliardou dolarů Světová banka.

Odsolovací stanice u Rudého moře má pomoci Mrtvému moři
Zdroj: ČT24

Hladina Mrtvého moře je nyní celých 429 metrů pod úrovní světových moří. „To je velmi nízko. Je to nejnižší místo na Zemi. A dál klesá. V tuto chvíli už více než o metr za rok,“ upřesnil Nadav Lensky z Izraelské geologické služby. Ekologická organizace EcoPeace upozorňuje, že do Mrtvého moře přitéká řekou Jordán jen pět procent toho, co dřív. „Na jihu Mrtvého moře zase jordánský a izraelský průmysl na výrobu minerálních produktů využívá veškerou vodu,“ dodala členka organizace Mira Edelsteinová.

Hlavním cílem je nyní zajistit vodu pro vyprahlé Jordánsko a jih Izraele. Jenom Jordánsku, které se počítá mezi nejsušší země světa, přinese okolo 850 milionů kubíků pitné vody ročně. Kompenzace úbytku vody odsolovací stanicí u Rudého moře je však pouze první část plánu na záchranu Mrtvého moře. Odborníci si myslí, že tato fáze dokáže rychlé vysychání zpomalit pouze nepatrně. Výrazné zpomalení ztrát by měly přinést až další fáze.

Břehy se vzdalují dříve vybudovaným podnikům

Za poslední století poklesla hladina o 42 procent. Přírodní div může podle odhadů do roku 2050 úplně zmizet. Pokud je v ohrožení zásoba vody, tak i turistický ruch. Léčivé vody slaného jezera v srdci vyprahlé krajiny Judské pouště přilákají každý rok na dva a půl milionu návštěvníků.

Nedostatek vody je o poznání menší problém na západním pobřeží. V Izraeli je zato daleko lépe vidět, jak rychle moře ustupuje. Kde v třicátých letech stávala luxusní kavárna, kam hydroplány přivážely smetánku z celého Orientu, je dnes k mořské hladině skoro půl kilometru cesty. Stejně tak trpí aquaparky, které vznikaly před desítkami let, ale moře se jim teď vzdaluje.