Maskovaní radikálové zaútočili ve Wuppertalu na policii

Wuppertal – V centru německého Wuppertalu napadli pravicoví radikálové policii – házeli na ni kamení. Radnice proto povolala na pomoc více než tisíc policistů s vodními děly. Ohlášeno je totiž hned několik demonstrací soupeřících skupin. Protiislámské hnutí Pegida demonstraci rozpustilo.

Tři tisíce stoupenců ultrakonzervativních islámských salafistů, pravicových radikálů a aktivistů Pegidy přijely demonstrovat do Wuppertalu na jihu německého Porúří. Policie kvůli tomu zablokovala několik hlavních ulic v centru města.  

Proti útoku maskovaných pravicových radikálů zakročili policisté obušky a slzným plynem. Zasahovat museli i v jedné z okrajových wuppertalských čtvrtí, aby zabránili střetům mezi bojovně naladěnými fotbalovými fanoušky a skupinami anarchistů.

Martin Jonáš, zpravodaj ČT:

„V řadách Pegidy se demonstrace zúčastnily asi dva tisíce lidí. K nim se přidalo asi 300 příslušníků mnohem radikálnějšího hnutí Hooligans. Policie měla velké problémy oddělit je od demonstrantů z řad levicových protidemonstrantů. Salafistů dorazilo asi jen 70. Situace se pomalu uklidňuje, přestože zůstává napjatá.“

Odpor obyvatel města vyvolala demonstrace salafistů, kteří se sešli nedaleko wuppertalské synagogy. „Je nepřijatelné, aby se scházeli u synagogy, takové lidi tu nechceme,“ řekl jeden z demonstrantů. 

Po nedávných zkušenostech z Bonnu, Kolína nad Rýnem, Solingenu a jiných německých měst policie už v minulých dnech řadu organizátorů zadržela. Wuppertalský starosta Peter Jung vyzval obyvatele města, aby tváří v tvář možným násilnostem prokázali demokratickou vyspělost. „Podobné akce nelze zakázat, je to cena za liberální demokracii,“ prohlásil starosta.

Pegida raději akci zrušila  

Zakladatel Pegidy Lutz Bachman ve Wuppertalu promluvil ke svým stoupencům a vyzval je ke klidu. „Všechno byste jinak zničili,“ nabádal aktivisty hnutí. Když ve městě propukly násilnosti, Bachman pochod Pegidy rozpustil.   

Pegida od loňského podzimu pořádá demonstrace proti údajnému posilování islámu v Německu a proti otevřenosti země vůči přistěhovalcům. Centrum hnutí je v saských Drážďanech, demonstrace se ale rozšířily i do dalších německých měst. Akce Pegidy většinou neprovázejí žádné incidenty.